Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 15 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste Utrechtse specialiteiten op een rij

De Utrechtenaren zijn zowel fijnproevers als sfeermakers en hebben daarom heel wat gezellige specialiteiten op hun naam staan. Zo hebben zij onder andere de ‘Domtorentjes’, ‘botersprits’ en ‘theerandjes’ bedacht. Specialiteiten die jij zeker weten als souvenir mee naar huis wilt nemen na een dagje Utrecht.

Wij maakten een lijstje met heerlijke Utrechtse delicatessen voor je.

Domtorentjes

Utrechtenaren zijn zeker niet van de domme: ze weten echt wel hoe genieten hoort te zijn. Zo hebben ze een schandalig lekkere Utrechtse -mega- bonbon op hun naam staan: ‘Domtorentjes’. Deze chocoladeversnapering bestaat uit pure chocolade en wordt gevuld met een chocoladevulling.

Deze hemelse chocolade pralinés hebben hun naam te danken aan de kenmerkende Domtoren die wordt afgebeeld op de bovenkant van de bonbon. Je vindt deze heerlijkheden bij dé bakkerij van de Domtorentjes: Theo Blom aan de Zadelstraat. Neem vooral een doosje mee, je wilt deze Utrechtse specialiteit hierna vaker proeven!

Vocking worst

Je moet ervan houden: leverworst. Maar als je deze variant hebt geproefd, dan ben je om. De Utrechtse Vocking worst is al 125 jaar een echt Utrechtse specialiteit en de fanatieke Utrechter kan niet zonder. Vooral een hele goede toevoeging voor op de borrelplank!

Botersprits

De naam doet niet zo gauw vermoeden dat het hier gaat om een ietwat zoutig koekje. Deze spritsen worden al sinds de 16e eeuw gebakken, in kleine en grote maten. De kleinere worden ook wel ‘duimpjes’ genoemd.

Boterspritsen worden met boter en bloem bereid. De koekjes worden opgespoten met behulp van een stalen bus. Je vindt ze veelal in naturel smaak, maar ze worden ook nog weleens ondergedompeld in chocolade. Een feestje om deze specialiteit te serveren bij de koffie!

Utrechtse theerandjes

Dit is niet zomaar ‘iets lekkers’ voor bij een theekransje. Er gaat een heel schattig verhaal schuil achter deze koekjes. Vroeger gaven de jongens die verliefd waren op een meisje een Utrechts theerandje cadeau om haar te laten weten dat hij haar wel zag zitten. How sweet! 

De koekjes worden gemaakt met speculaaskruiden, sukade, (gesuikerde schil van de sukadevrucht) gekonfijte sinaasappel en afgemaakt met glazuur. Kleine cadeautjes dus, maar met een groot gebaar én een leuk verhaal. Geef er dus ook eentje aan jouw liefde, zwijmelen gegarandeerd!

Tip: haal een Broodje Mario

It’s me, Mariooo. Dit broodje gaat jou zeker bijblijven. Het recept komt uit de pet van Mario Nistro, van origine een Italiaanse drummer die ooit naar Nederland verhuisde en het marktkraampje ‘Broodje Mario’ overnam. Het broodje bestaat uit (hoe kan het ook anders?) een Italiaanse bol  met salami, chorizo, kaas en pepertjes en rauwkost. Delizioso!

Je kunt de broodjes lekker uit het vuistje eten. Je haalt ze dan bij de kraam of in de winkel aan de Oudegracht.

Fan van Utrechtse specialiteiten en wil je deze zelf bereiden? Dan ga je dit kookboek over Utrechtse lekkernijen heel tof vinden!

Meer specialiteiten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.