Redactie
Redactie Diner 30 nov 2014
Leestijd: 2 minuten

Ottolenghi’s baba ghanoush met courgette en Roquefort

Een tijdje geleden plaatsten we drie recepten uit Yotam Ottolenghi’s nieuwste boek Plenty More (klikklik en  klik). Maar, we moesten natuurlijk ook een recept testen. Dit werd de baba ghanoush met courgette (en dus geen aubergine) en Roquefort. Het resultaat? Waanzinnig!  

*Het originele recept vraagt om 5 courgettes van in totaal ongeveer 1,2 kilo. Wij gebruikten 4 courgettes die bij elkaar anderhalve kilo wogen, dit was naar ons idee een prima hoeveelheid. Daarbij hebben we de geitenyoghurt vervangen door Griekse yoghurt, wat heerlijk smaakte. 

Verwarm je grill op de hoogste stand voor en leg de courgettes op een met bakpapier bakplaat. Grill ze in ongeveer drie kwartier (dit duurde bij ons ruim een uur) tot je overal zwarte blaren ziet. Draai ze steeds om het kwartier om. Haal uit de oven en laat afkoelen totdat je er met je handen mee kunt werken.

Pel het vel eraf en laat het vruchtvlees in een vergiet uitlekken. Omdat dit vrij lang duurt hebben wij het heft in eigen handen genomen en het vocht er uitgeknepen. Doe dit wel met schone handen!

Doe de yoghurt in een sauspannetje met de Roquefort en het ei. Verwarm voorzichtig onder continu roeren, gedurende een minuut of drie. Voorkom dat de yoghurt kookt, maar zorg dat hij wel goed warm wordt. Haal van het vuur en bedek met een deksel zodat het mengsel warm blijft.

Smelt in een ander pannetje de bauter en bak hierin op laag vuur de pijnboompitjes goudbruin. Roer regelmatig en haal dan de pan van het vuur. Voeg de chiliflakes toe samen met het citroensap. Je kunt dit het beste doen wanneer de boter iets is afgekoeld, omdat anders het citroensap karamelliseert (wat bij ons het geval was).

Het is het lekkerst als de ingrediënten lauwwarm zijn, dus verwarm eventueel de courgette als dit nodig is in de oven of magnetron. Meng de courgette met de knoflook, een flinke snuf zout en versgemalen zwarte peper. Roer alles door elkaar (het liefst met een vork zodat de puree los van elkaar komt) en verspreid over een mooi bord of schaal.

Lepel het yoghurtmengsel over de courgette en vervolgens de pijnboompitjes met de boter. Besprenkel met de za’atar en serveer met pita’s of ander lekker brood.

baba ghanoush ottolenghi

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.