Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 11 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom je nooit boterkuipjes moet laten liggen in een restaurant

Brood besteld in een restaurant en krijg je er zo’n klein boterkuipje bij? Misschien gebruik je het, maar de kans is groot van niet. Gewoon laten liggen dan maar? Zeker niet – je kunt er meer mee dan je denkt.

Wist je dat zelfs ongeopende boterkuipjes vaak worden weggegooid door restaurants? Zonde! Maar dat is niet de enige reden om ze mee naar huis te nemen: de kleine porties (vaak 10 gram) zijn ideaal voor van alles en nog wat.

Dit kun je allemaal doen met de boterkuipjes uit een restaurant…

… in je pastawater gooien

Boter of olie aan je pastawater toevoegen heeft als voordeel dat de pasta minder snel aan elkaar kleeft én het water minder snel overkookt. Maar dat niet alleen: het voegt ook net dat beetje extra smaak aan de pasta toe.

Dit is waarom je pastawater net zo zout als de zee moet maken

… of door de pasta zelf

In plaats van boter in het water, kun je het ook aan de pasta toevoegen nadat het heeft gekookt. Vooral botersaus met salie is fan-tas-tisch. Daarna heeft je pasta eigenlijk weinig meer nodig.

pasta met boter en salie
Bron: Unsplash

… op de pancakes leggen

Zo’n klein klontje boter heeft het perfecte formaat voor bovenop je perfecte stapel pancakes. Beetje (of beetje veel) ahornsiroop eroverheen et voilà: een fantastisch zondags ontbijtje. En óók nog eens heel Instagram-waardig.

… gebruiken om je tosti’s krokant te maken

Smeer je de buitenkant van je tosti’s nog níét in met een laagje boter? Dan is dit je teken. Zorgt er niet alleen voor dat je tosti gemakkelijker bakt, maar maakt het ook een stuk lekkerder. Overigens kan dit ook met mayonaise! (Dat is alleen niet het punt van dit artikel.)

Culy’s tips voor de ultieme tosti

tosti met boterkuipje
Bron: Unsplash

… je taartvormen invetten

Natuurlijk kun je boter ook gewoon gebruiken om je taartvormen in te vetten –  zorg er dan alleen voor dat ‘ie goed zacht is. Zo’n klont boter gebruiken lijkt veel, maar met invetten hoef je zeker niet zuinig te zijn.

Kooktip: gooi nóóit de papieren verpakking van boter weg

… schimmel op kaas voorkomen

Wist je dat een laagje olie of boter kan voorkomen dat de kaas in je koelkast beschimmelt als je ‘m te lang laat liggen? (Niet dat we ons dat kunnen voorstellen, maar toch.)

Als je de buitenkant insmeert met een dun laagje boter, beschermt dat de kaas goed tegen zowel schimmel als uitdrogen. Mocht er toch schimmel komen, dan zit dat op de boter, niet op de kaas zelf.

… je mes invetten als je plakkerig eten snijdt

Moet je gedroogd fruit, toffees of iets anders plakkerigs snijden? Pro-tip: smeer je mes van tevoren in met een klein beetje boter. Weg sticky-ness, weg frustraties.

… en al het andere wat je normaal met boter doet

Boterkoek bakken, beurre noisette maken, voor frosting gebruiken: you name it. Boter kun je immers nooit genoeg hebben.

Van beurre de baratte tot beurre salé: alles wat je moet weten over Franse boter

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.