Toffee brownies met frambozen

Culy 30 apr 2014 Dessertrecepten

Dat we gek zijn op salted caramel weten we inmiddels wel, maar dat betekent niet dat gewone caramel of toffee in de vergetelheid mag raken… Daarom dit heerlijke recept van Caroline, voor brownies met toffee en frambozen. Neem ook gelijk een kijkje op de blog van Caroline voor nog meer smaakvolle recepten. 

Maar eerst… een handige tip!
Het basisprincipe voor goed geslaagde brownies is de juiste baktijd! Als je een satéprikker in het browniegebak steekt moet deze er met nog wat vochtig kruim uitkomen, maar dit moet niet lijken op de natte beslagmix. Het moet dikker en steviger zijn en als het afgekoeld is stevig worden. Het browniegebak moet in de oven iets gerezen zijn en de buitenkant moet helemaal droog zijn. De tijd van het bakken is afhankelijk van je oven. Controleer dus altijd voor de baktijd voorbij is je gebak. Je kunt altijd je gebak nog verder laten opstijven in de koelkast. Niets zo erg als te lang gebakken brownies.

Het recept
Begin met het maken van de jam. Doe hiervoor de frambozen (mogen uit de diepvries) met de suiker in een steelpan en roer alles door elkaar. Breng ze op laag vuur tegen de kook en laat zeven à acht minuten pruttelen. Doe de inhoud in een schaal en dek af met plasticfolie en laat afkoelen. Dit is meer iets tussen een jam en een coulis, geschikt om te verwerken in gebak, maar ook lekker door de yoghurt of als jam op een beschuitje.

Zet twee bakvormen klaar en vet eentje in met boter. Doe de boter en de suiker in een pannetje met een dikke bodem en breng op middelhoog vuur aan de kook. Roer voortdurend met een houten lepel totdat het mengsel donker is geworden (niet te licht, maar ook niet te donker, dan smaakt de toffee bitter). Het kan lijken alsof het mengsel gaat schiften, maar blijf vooral door roeren. Giet de toffee in de beboterde vorm en laat opstijven.

Vet de andere vorm (het liefst met een omtrek van 22 x 22 centimeter) in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden en zee de bloem met een het zout boven een kom. Zet de boter en de chocolade in een vuurvaste kom boven een pan met net niet kokend water, en zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain-marie). Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten en haal zodra het gesmolten is de kom van de pan. Voorkom dat de chocolade te heet wordt.

Klop in een grote kom de eieren, suiker en het vanille extract door elkaar tot het net vermengd is (er hoeft geen lucht in de ei-massa geklopt te worden). Spatel het chocolademengsel door het los geklopte eieren, en vervolgens ook het bloemmengsel. Breek de toffee in kleine stukjes en meng door het beslag.

Giet het beslag in de vorm en verdeel wat druppels jam (naar smaak) over het beslag en meng enigszins met een mes (je kunt hiervoor ook 140 gram kant-en-klare jam gebruiken). Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en brak de brownies in ongeveer 25 minuten. Het deeg blijft een beetje vochtig, maar als het afgekoeld is, komt het helemaal goed. Laat de brownies in de vorm helemaal koud worden, misschien moet je ze nog even in de koelkast zetten. Snijd ze in stukjes (ik sneed er 16 stukken van) en serveer!

brownies

Voor de brownies:

  • 200 gram boter
  • 280 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 300 gram pure chocolade, in stukjes gebroken
  • 2 eieren
  • 220 gram fijne kristalsuiker (ik gebruikte 200 gram)
  • 1 theelepel vanille extract

Voor de toffee:

  • 25 gram boter
  • 75 gram fijne kristalsuiker

Voor de frambozenjam:

  • 300 gram frambozen
  • 100 gram kristalsuiker
Reageer op artikel:
Toffee brownies met frambozen
Sluiten