Culy
Culy Inspiratie 3 feb 2020

Dit zijn onze favoriete Nederlandse snacks uit elke provincie

Elke Nederlandse provincie heeft zo haar eigen streekproducten en lokale gerechten. Van Zeeland tot Friesland: overal kun je wel wat lekkers vinden. Wij zetten de lekkerste Nederlandse snacks voor je op een rijtje.

In ons kleine kikkerlandje hoef je je in elk geval niet te vervelen. In elke provincie kun je wel iets lekkers vinden, wij helpen je een handje en zetten de lekkerste Nederlandse snacks uit elke provincie op een rijtje.

Ook interessant: Dit is de beste döner kebab van Berlijn

Noord-Holland

Er is zoveel lekkers uit Noord-Holland. Maar als we echt een lekkernij moeten kiezen tussen al die Nederlandse snacks, gaan we voor Weespermoppen.

Een superzoet koekje (bijna een cakeje) gemaakt met amandelspijs, amandelen en suiker. Er is trouwens ook een Goudse mop, deze zijn veel platter en ronder, en bevatten vaak citroenrasp.

View this post on Instagram

Niks lekkerders dan cappuccino met Weespermoppen.

A post shared by Monique van Loon (@moniquevanloon) on

Zuid-Holland

Van alle Nederlandse snacks uit Zuid-Holland, kunnen we niet anders dan de Rotterdamse kapsalon kiezen. Niet traditioneel, maar wel al wereldberoemd.

Voor wie onder een steen heeft geleefd: een kapsalon bestaat uit friet bedekt met shoarma, met daarbovenop (Goudse) kaas. Dit wordt onder de grill gezet, zodat de kaas smelt. En dan komt er, om een beetje balans te brengen, nog salade bovenop. Het patatje kapsalon wordt vaak geserveerd met knoflooksaus.

Het gerecht ontstond in 2003 toen een eigenaar van een kapsalon aan de Rotterdamse Schiedamseweg bij zijn favoriete shoarmazaak vroeg om deze combinatie. Als zijn klanten vroegen wat ze nu precies moesten bestellen, zei hij: “vraag maar om een kapsalon!” En zo ontstond de populaire snack.

Inmiddels vind je de kapsalon door heel Nederland, en zelfs bij onze Oosterburen. Sinds 2011 wordt zelfs jaarlijks de Gouden Kapsalon uitgereikt voor de beste kapsalon in Rotterdam.

Zelf maken? Probeer dit recept voor kapsalon met zoete aardappelfriet en kipshoarma

View this post on Instagram

Lekkerste kapsalon van Tilburg 4,50 #kapsalon

A post shared by KapsalonđŸ„— (@kapsalon013) on

Zeeland

Oesters, of toch mosselen? Nee, we gaan voor de Zeeuwse bolus. Heerlijk plakkerig, megazoet en supervullend.

Het spiraalbroodje, gemaakt van wit brooddeeg en gevuld met basterdsuiker en kaneel, wordt in Zeeland ook wel eens een jikkemien genoemd.

De naam komt van het woord bole, dat ‘fijn broodje’ betekent in het Spaans.

View this post on Instagram

– Zeeuwse Bolus – Gisteravond lekker met deze plakkerige broodjes bezig geweest! Voor een eerste keer ben ik over de smaak zeker tevreden. Nog een paar keer een ander recept proberen, want we willen wel de perfecte bolus hebben he! Ik vond zelf dat het meer brood mocht zijn.. Volgende keer meer over deze bakproef! #everiedfood #tussendoor #ontbijt #lunch #gebak #breakfast #zeeuws #zeeland #bolus #bolussen #zeeuwsebolus #roomboter #suiker #basterdsuiker #kaneel #bakproef #heelhollandbakt #weekend #bakkertje #instafood #discoverunder1k

A post shared by Everie D Food (@everiedfood) on

Utrecht

Al sinds 1922 maakt Banketbakkerij Theo Blom in Utrecht het Domtorentje.

Een groot uitgevallen bonbon van pure chocolade, met een romige chocoladevulling. De bakker op de Zadelstraat maakt al bijna een eeuw deze lekkere gebakjes.

View this post on Instagram

Een buurvrouw met familie in Utrecht ♄#domtorentjes #nostalgie #happysunday #guiltypleasure #theseareafewofmyfavoritethings

A post shared by @ hildebman on

Noord-Brabant

Dat is simpel: het worstenbroodje! Het Brabantse worstenbroodje is zelfs door UNESCO opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed. En al jarenlang worden er kampioenschappen worstenbroodjes bakken gehouden.

In een écht goed worstenbroodje vind je een worst van gehakt, vaak gekruid. En dat doet elke bakker nét weer wat anders. Het deeg eromheen is bijna net zo belangrijk: dat moet wit brooddeeg zijn dat knapperig van buiten, en zacht van binnen is.

Worstenbroodjes zijn Nederlandse snacks die vroeger vooral tijdens carnaval en met kerst werden gegeten. En zo herinnert Culy’s oprichtster Monique het ook: na de nachtmis met kerst lagen er tientallen worstenbroodjes keurig opgestapeld op oma’s keukentafel.

View this post on Instagram

Wist je dat wij heerlijke Brabantse worstenbroodjes hebben van De Bakkende Brabander?! 'Ze zijn heerlijk!!', aldus Brabander Charlot! #worstenbroodjes #brabant

A post shared by Kaasspecialist Peter den Elzen (@denelzennoordwijk) on

Limburg

De Limburgse vlaai mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Oorspronkelijk is het recept trouwens Duits.

De vlaai is simpel: een grote platte taart met een speciale zachte en luchtige bodem van vlaaideeg, met opstaande randen.

De vulling bestaat meestal uit vruchten (kersen en abrikozen zijn favoriet, maar bijvoorbeeld ook zoete rijst in de rijstevlaai). Vaak zit er een mooi deegrastertje over de vulling heen.

Maria Hubertina Hendrix, een bakker uit Weert, maakte de vlaaien door heel Nederland bekend. Ze verkocht aan het begin van de twintigste eeuw haar ‘Weerter vlaaitjes’ aan treinreizigers op het station van Weert.

Bron: Hugo Aitken via Unsplash

Gelderland

Traditionele koekjes uit Gelderland: Arnhemse meisjes. Ze werden bedacht in 1829, door de Arnhemse bakker Hagdorn van de firma van Zalinge. Hij maakte een knapperig ovaalvormig koekje van gistdeeg, bestrooid met suiker.

Het koekje werd razend populair. Inmiddels is de oude bakkerij helaas verdwenen. Op 24Kitchen vind je een lekker recept voor Arnhemse meisjes.

View this post on Instagram

đŸŒ± Embracing our Dutch heritage! We baked Arnhemse meisjes from Louise' grandfather's home town and brought them for his birthday đŸ‡łđŸ‡±â˜•đŸŒ·đŸȘ . #koekje #koekjes #arnhem #arnhemsemeisjes #cookie #bake #baking #fika #hembakat #dutch #netherlands #cookies #kakor

A post shared by Pontus & Louise đŸŒ±đŸ„žâ˜• (@thefikafriends) on

Overijssel

Een zoete lekkernij van de bakker in het Oosten van het land is de Twentse kozak. Een biscuitplak met vulling, opgerold en vervolgens aan de platte ïżŒkanten belegd met chocolade.

De kozak kan je bij de supermarkt in Twente kopen, en bij de betere bakker, vooral bij van die kleine streekbakkertjes.

View this post on Instagram

Twentse Kozakken van Almelose BAKKER DICK đŸ„°. Onvoorstelbaar lekker 👌👌. Nu 2 pakken voor €4.99 per stuk 2.75 #twentsekozakken #echtebakker#nieuwinassortiment

A post shared by De Broodjesbox (@debroodjesbox) on

Drenthe

Wereldberoemd is natuurlijk de Drentse droge worst, ook wel kosterworst genoemd. Ook in Groningen, Friesland en Overijssel wordt veel worst geproduceerd (denk maar aan de Groninger metworst).

De worst uit Drenthe wordt vaak veel langer gedroogd, en is daardoor extra hard. Vaak wordt het vleesmengsel gedroogd of gerookt op houtsnippers en turf. Meestal is de Drentse worst ook vetter dan de droge worst uit andere provincies.

View this post on Instagram

#hetworstenhuis #hoofddorpcentrum #4meren #fuet #salcisson #zeeuwsspek #frieseworst #groningerworst #kosterworst #sambalpeper #bestellen #dpd #

A post shared by Monique Kleberg (@monique_kleberg) on

Groningen

De Groningse poffert heeft niks met poffertjes te maken, maar is een soort kruising tussen een brood en een cake, vaak gebakken in een tulband.

Dit boerengerecht is zwaar en stevig, gemaakt met bloem, soms gist of bakpoeder, krenten, rozijnen, melk, eieren en wat zout. Er wordt meestal geen suiker toegevoegd, en het beslag moet lang rijzen.

De poffert wordt vervolgens au bain-marie gekookt in een speciale poffert-trommel, of tegenwoordig ook vaak in de oven in een tulbandvorm. Je eet een plak poffert vervolgens met gesmolten boter en stroop of suiker.

Pauline (een echte Groningse) heeft een lekker recept op haar site.

View this post on Instagram

Groningse poffert. #poffert #groningsepoffert #metherendereenverdwaalderozijn #bakken #poffertpan #oetgrunn #missbaksel #

A post shared by Marianne Zuidema (@mariannezuidema) on

Friesland

Fries suikerbrood vind je inmiddels in bijna elke supermarkt en gelukkig maar, want wat is dat lékker. Gewoon zo, met een laagje roomboter, of als basis voor decadente wentelteefjes.

De plakkerige Fryske SûkerbÎle bevat 40 procent suiker en er zit ook kaneel in, voor extra smaak.

Traditioneel wordt het zoete brood in Friesland cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje. Bij jongetjes werd er krentencake gegeven.

View this post on Instagram

Dat is lekker wakker worden! We hebben een uitgebreid ontbijtbuffet met onbeperkt koffie en thee voor maar 10,95 p.p. #ontbijt #suikerbrood #grandcafe #ameland #nes #grandcafebrood #broodopameland #bijonz #bijonzopameland

A post shared by Brood op Ameland (@broodopameland) on

Flevoland

Flevoland kent niet heel veel streekgerechten, omdat het nog zo’n jonge Nederlandse provincie is. Maar het noemen waard is de Flevolandse polderkoek. Een soort dikke pannenkoek met gerookt spek, met melk in het beslag, maar ook sterke koffie (!).

De landarbeiders die in de provincie werkten, aten deze zware koek tijdens het schaften na het zware werk op het land. Stevige kost! Een recept vind je op deze site.

View this post on Instagram

Deze week worden de Nationale Kampioenschappen Pannenkoeken bakken gehouden. Dit jaar doen wij niet mee, maar wat vinden jullie; Moeten wij volgend jaar laten zien wie gewoon de beste pannenkoeken bakt of niet? #polderpannenkoek #depolderpannenkoek #pannenkoeken #pannenkoek #kampioenschap #wedstrijd #gewoondelekkerste #nationalekampioenschap #pannenkoekenwedstrijd #michelenrob #lelystad #pannenkoekenrestaurant

A post shared by De Polderpannenkoek (@depolderpannenkoek) on

Meer leuke lijstjes:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Dit zijn onze favoriete Nederlandse snacks uit elke provincie
Sluiten