Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 12 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Brabantse krollen (anijsbroodjes) met speculaas

Vergeet de kardemombroodjes en de kaneelbroodjes: krollen zijn alles wat we willen rond deze tijd van het jaar. Deze anijsbroodjes komen uit Brabant en worden – vooral rond de Sinterklaasperiode – gegeten met een lik roomboter en speculaasjes erop. Zie het als het broodje speculaas extraordinaire. Ontzéttend lekker.

Krollen zijn witte, zachte broodjes met de heerlijke smaak van anijs. Ze komen aan hun naam door de kenmerkende vorm van het broodje. Een krol is namelijk gewoon een krul, maar dan in Brabants dialect. Lukt het nou niet om een krul of strik in dat deeg te leggen (we zijn tenslotte niet allemaal Robèrt van Beckhoven), maak er dan gewoon bolletjes van. Dat maakt de anijsbroodjes namelijk beslist niet minder lekker.

Culy Homemade: Spaanse olijfoliecrackers met anijs (tortas de aceite)

Brabantse krollen (anijsbroodjes) recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Krollen (anijsbroodjes): het recept

Meng in een grote kom van een mixer met deeghaak de bloem, het volkorenmeel, de suiker, kaneel, beide soorten anijs en een snufje zout.

Voeg de gist, de lauwe melk, de boter en het ei toe en meng het tot een soepel deeg. Laat het deeg nog 10 minuten kneden. Dek de kom af met een schone theedoek en zet een uurtje op een warme plek, om te rijzen.

Kneed het deeg nog een keer door en verdeel het in 16 bolletjes. Je kunt ze zo laten, of maak er een echte Brabantse krol (krul) van, door het deeg te rollen tot een lange rol en daar een knoop in te maken. Onthoud: het is handwerk, dus het hoeft allemaal niet zo precies.

Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier en laat ze nog eens een uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 225 graden. Bak de krollen in ongeveer 15 minuten af en laat ze afkoelen tot gebruik.

Snijd de krollen open, besmeer ze met een lik roomboter en beleg ze met speculaasjes.

Meer lekkers met speculaas:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.