Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Lekker lokaal: 6x ciders uit Nederland die je moet proeven

Fris, fruitig en misschien wel het lekkerste aperitief op menig drankenkaart: cider. Het stemt ons dan ook erg gelukkig dat we meer en meer ciders van eigen bodem ingeschonken zien worden. We hebben de leukste én lekkerste voor je verzameld. Dat wordt moeilijk kiezen.

Van peer tot appel en van droog tot zoet: zeker weten dat er wat tussen zit voor je.

Lekker lokaal: 6x ciders uit Nederland die je moet proeven

Nog even terug naar wat cider nou eigenlijk zo lekker maakt. Het sap wordt uit fruit geperst en enkele maanden op een natuurlijke wijze gefermenteerd. Appelcider is overigens nog steeds het populairst, maar poiré – cider van peren dus – gaat voor een flinke inhaalslag. Het verfrissende drankje bevat vaak tussen de 2 en 8,5% alcohol en wint gelukkig dus ook in Nederland aan populariteit. Dat komt onder meer door de volgende producenten.

Omni Ferments

Geen toevoeging van gist, sulfieten of suikers; Omni Ferments gaat voor all natural. De eenvoud en pure smaken zorgen volgens de makers voor een onderscheidende frisheid die niet te vergelijken is met andere ciders. Fun fact: de 3 Haagse vrienden zijn pas in 2020 begonnen met het maken van ciders.

Elegast

Zelf geoogst, geperst én een complexiteit in smaak door langzame gisting in de wintermaanden. Het sympathieke Elegast uit Langbroek geeft met hun natuurlijke ciders nieuw inkomen aan historische hoogstamboomgaarden vol natuurwaarden. Ook leuk: in het najaar kun je meehelpen met de oogst.

Okidoki brouwerij

Het kleinschalige Okidoki, gehuisvest in Amsterdam-Noord, maakt bier, wijn en ciders in kleine oplages. Ook oprichters Liz en Edial zijn pas sinds kort ciderexperts: Okidoki werd in 2021 gelanceerd. Experimenteren is belangrijk voor de brouwerij en daarom blijven ze bewust klein. Okidoki staat vooral bekend om het gebruik van lokale ingrediënten en funky gistsoorten.

Lightship

“On a mission to save fruits” kopt de website van Lightship. Te klein, te groot, overrijp of een afwijkende vorm: het Rotterdamse Lightship verwerkt het overgebleven fruit tot ciders en pet-nats, en met dat idee in je hoofd smaakt het misschien wel nóg lekkerder. Circulaire cider dus, gemaakt door een echte urban cidermaker. Inclusief kleurrijke labels en originele titels.

Doggerland craft cider

Niet alleen de appels komen uit de Groningse regio bij Doggerland craft cider. De hop komt uit Kloosterburen en bessen plukken ze bij de Eikemaheert in Loppersum. Hartstikke lokale cider dus. Ook leuk: heb je een berg appels in je tuin en weet je niet wat te doen? Doneer ze dan aan Doggerland. Voor iedere 15 kilo appels krijg je een fles cider van appels uit jouw tuin.

Tietscider

De nieuwste naam in lokaal ciderland is tiets. We horen je denken, maar de naam is toch echt afkorting voor take it easy thursdays. Geproduceerd door vrienden die van een drankje houden om het weekend mee in te luiden, het liefst van hoge kwaliteit. Nog even wachten, het merk is vanaf begin juni verkrijgbaar.

Meer over cider:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.