Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 11 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je moet weten over de Groningse poffert

Er gaat niets boven Groningen zeggen ze toch? Want naast de eierbal en de befaamde Hooghoudt-dranken, heeft Groningen nóg een klassiek gerecht waar we voor zwichten: de Groningse poffert. Wellicht gaat d’r niet direct een belletje rinkelen, maar noemen we het een tulband, dan gaat het al meer tot je verbeelding spreken. De Groningse poffert is dé delicatesse van de provincie, maar wat is ‘t nu eigenlijk?

Culy vertelt je alles wat je moet weten over de Groningse poffert.

Wat is de Groningse poffert?

Dat poffert een Gronings streekgerecht is, staat buiten kijf. Maar wat is ‘t nu precies? Poffert is een broodcake die men vroeger at als hoofdgerecht. De Groningse specialiteit had dan al de hele dag staan ‘pruttelen’. Hij wordt namelijk au bain marie gekookt (!) in een speciale poffertvorm. Deze vorm lijkt erg op die van een tulband, alleen heeft ‘ie een deksel zodat er niks in en uit de vorm kan stromen. Erg handig!

Vroeger werd de poffert enkel door vrouwen gemaakt wanneer ze de hele dag aan ‘t poetsen waren. De koek kon dan met gemak uren in de pan met water op het vuur staan, zodat de vrouw des huizes rustig aan de poets kon. Luievrouwenkost noemden ze dat ook wel.

Hoe smaakt een Groningse poffert?

In een poffert gaat meel, witte en bruine basterdsuiker, rozijnen en/of krenten en uiteraard boter, melk en eieren. Juist: de smaken die je ook wel doen denken aan pannenkoeken. Een poffert zou je daarom ook kunnen benoemen tot een goede pannenkoekencake. Niet zo eentje met 20 dunne flensjes op elkaar, maar een oprechte broodcake.

De poffert is zoet, maar niet té. Vaak wordt ‘ie dan ook belegd met een beetje roomboter en nog wat extra suiker. Veel Groningers bekleden de poffertvorm vanbinnen nog met allemaal plakken pannenkoekenspek zodat de poffert niet aankoekt. Dit maakt het pannenkoeken-smaakpalet helemaal compleet. En vergeet de stroop niet hè!

Zelf poffert maken

We kunnen ons voorstellen dat je deze Groningse delicatesse weleens wilt proberen. Maar hoewel we vaak smullen van de poffert (trommelkoek in ons geval), ontbrak een eigen poffertrecept nog. Gelukkig vonden we een echt Gronings poffertrecept bij Uit Paulines Keuken. Probeer ‘m en varieer erop los. Rozijnen, krenten, sukade of misschien zelfs blokjes chocolade.

Ook ideaal aan de poffert is dat je ‘m best een tijdje kunt bewaren. Wikkel de Groningse broodcake in plastic en snijd een plakkie af als je zin hebt. Éxtra lekker is het om dat plakje poffert nog even te bakken in wat roomboter, ‘t Is ten slotte jouw poffert, boffert!

Dit zijn onze favoriete Nederlandse snacks uit elke provincie

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.