Redactie
Redactie Inspiratie 1 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Onze favoriete streekproducten uit Twente

Wat nen boer nich kent, dat vret e nich. Een typische uitspraak die ook in het mooie Twente vast regelmatig wordt uitgesproken. Grof vertaald: “boeren” hoeven niet iets te eten wat ze niet kennen. 

Gelukkig komen er genoeg mooie streekproducten uit Twente, want genieten van lekker eten, dat kunnen die Twentenaren wel!

door Marlot Buschmann (kandidate MasterChef Holland 2015)

Krentenwegge

Een van de lekkernijen die je bij elke bakker wel kunt krijgen is het Twentse krentenwegge. Het is eigenlijk gewoon krentenbrood, maar wordt soms gebakken in de vorm van 30 centimeter bij tot wel 2 meter.

Tegenwoordig wordt het natuurlijk vaker gebakken in de vorm van een normaal brood, lekker voor bij de koffie of als cadeautje. Bij de geboorte van babytjes wordt het bijvoorbeeld vaak gegeven, een van een meter lang met daarbovenop een ooievaar.

Krentenwegge kan je in elke bakker wel krijgen, maar ook gewoon in de supermarkt. Ik haal graag mijn krentenwegge bij bakker Jagers.

Kozak

Nog een zoete lekkernij van de bakker is de Twentse kozak. Hoewel dit nou niet heel aantrekkelijk klinkt, toch rijden mensen er voor om. Het is een biscuitplak met vulling, opgerold en vervolgens aan de platte kanten belegd met chocolade.

De kozak kan je bij de supermarkt in Twente kopen, en bij de betere bakker, vooral bij van die kleine streekbakkertjes.

Droge worst

Van zoet over naar hartig, en wel naar de droge worst. Droge worsten heb je uiteraard uit allerlei streken, maar de Twentse droge worst onderscheidt zich door de grove structuur, en de peperige smaak. Wordt veel gegeten bij de borrel, lekker bij een streekbiertje.

Waar kan je deze heerlijke droge worst niet krijgen! In elke supermarkt verkopen ze hem, maar extra lekker is hij natuurlijk van speciaalzaakjes. De Leckernij heeft worst gemaakt met eigen recept, en hij is zo ontzettend goed.

Bakleverworst

Nog een bekende Twentse worst is de bakleverworst. De naam omschrijft het helemaal, het is letterlijk een grote leverworst die even in dikke plakken in de pan met een klontje boter wordt gebakken. Je houdt er van of niet, maar de echte Tukkers (bijnaam voor Twentenaren) kun je er voor wakker maken.

Baklever is te verkrijgen bij de slager, maar met regelmaat ligt hij ook bij de vleeswaren in de supermarkt. Net zo lekker wat mij betreft!

Kuiernat

Er is ook een typisch Twentse alcoholische versnapering, namelijk het Twents kuiernat. Een gedestileerd drankje met de lichte smaak van vanille. Heerlijk om zo te drinken, maar ook lekker om te mixen met frisdrank, koffie of om te gebruiken in gebak.

Kuiernat koop je bij de slijter, en is bijna overal in twente wel te verkrijgen.

En nog veel meer…

Uiteraard zijn er nog veel meer producten uit alle verschillende kleine dorpjes die Twente heeft. Grote trots is natuurlijk Grolsch, en Bolletje (ja van dat beschuit) dat uit Almelo komt. Twente heeft dus veel te bieden op culinair gebied.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.