Redactie
Redactie Inspiratie 20 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Mr Vino’s wijntips voor op vakantie

Het is weer bijna zover: de reikhalzend-naar-uitgekeken zomervakantie. We zwermen met z’n allen weer uit over de gehele wereld. Wat mijn extra interesse dan heeft: wat eten en drinken we op vakantie?

En specifieker: de combinatie van streekgerechten met streekwijnen. Het is immers een aloude wijsheid dat ‘what grows together, goes together’. Daarom geef ik graag wat goede wijntips.

Mr Vino’s wijntips voor op vakantie:

Omdat de hele wereld nogal groot is, moet ik me beperken. Daarom kies ik voor drie vakantiegebieden die erg in trek zijn. En dit zijn niet toevallig ook gebieden die qua eetcultuur en wijnhistorie meer dan interessant zijn. Achtereenvolgens geef ik mijn tips over de Costa Brava, het Gardameer en de Côte d’Azur.

Costa Brava

De Spaanse kust kent vele costa’s, dus welke te kiezen? Dan maar bovenaan beginnen, de Costa Brava met plaatsen als Rosas en Empuriabrava.

Geijkt is natuurlijk paella. Kent vele gedaantes, waaronder deze Culy-aanrader. Staat op menig menu van een van de vele eettentjes aan de kust. Wat minder vaak voorkomt, maar overheerlijk kan zijn is Esqueixada. Wat zegt u? Ja, dat dus. Een saladeschotel met onder andere (gezouten) kabeljauw en tomaat.

En dan natuurlijk de wijntips. De dichtstbijzijnde wijnstreek is Empordà en die levert regionale wijn van onder andere de Macabeo druif. Een druif die knisperende witte wijnen in het glas tovert. Liefhebber van rosé? Een lichte, fruitige rosé kun je verwachten van de Garnatxa druif. Zowel op het terras als begeleider/ster van de bovenvermelde gerechten.

Seafood paella

Gardameer

Door naar Italië: op naar het Gardameer. Het is er zomers warm en druk en dat is niet voor niets. Maar los van de toeristische plekjes en het aangename watervertier, zoomen we in op eten en drinken. Ja qua eten is de Italiaanse keuken onuitputtelijk. Mijn favoriet is en blijft een heerlijke risotto. En dan specifiek een kruidenrisotto met (Parma)ham.

Maar aangezien we aan het Gardameer vertoeven, vraag ik extra aandacht voor wat er uit dat water komt. Zoals de Gardameer-forel. Gegrild is die het lekkerst. Ook gegrilde vis moet zwemmen, dus drinken we de witte streekwijn Custoza. Strogeel van kleur en fruitig fris van smaak.

Vergeet ook niet de rode streekwijn: Bardolino. Een heerlijke lichte rode wijn die iets gekoeld je glas uitspat.

Gorgonzola en risotto met basilicum

Côte d’Azur

Zuid-Frankrijk. Met badplaatsen als Saint-Tropez, Nice en Cannes. Een gebied waar in het achterland veel wijn wordt verbouwd. Maar wist je dat ruim 80% daarvan rosé is? Tegenwoordig is die qua smaak gelukkig steeds minder zoet, maar droger met een matige zuurgraad. Heerlijk bij een salade Niçoise of gegrilde sardines.

Valt de keuze op een traditionele bouillabaisse (vissoep) dan zou ik kiezen voor een witte wijn uit Cassis (een dorpje aan de kust onder Marseille). Toch roséliefhebber? Neem dan een rosé uit Bandol. Is wat voller en kruidiger en vrijt heerlijk met de vissoep.

Oja, probeer absoluut eens een Pastis (anijslikeur). Franser wordt het dan niet.

french salad nicoise on a plate

Extra tips

Blijft het lastig om wegwijs te worden in een wijnkaart? Lees dan deze eerdere blog van mij daarover.

Kom nu alvast in de stemming door het drinken van een heerlijke rosé. Ik dronk onlangs een rosé van Château Ollieux Romanis (zuid-Frankrijk). Een prima dorstlesser met een fijn prikkeltje, een mooie lichte tint qua kleur, en deze wijn verdient het om wat meer gekoeld gedronken te worden. Bij een gerecht met gele curry is het een echt ‘blussertje’. Overigens te koop bij www.debruijnwijnkopers.nl (voor € 9,75).

Ga je naar een ander gebied met vakantie? Zowel als voorpret als praktisch ter plekke is het om wat te googlen over streekgerechten en wellicht bijpassende streekwijnen. Zou eigenlijk een vast onderdeel moeten zijn van de vakantievoorbereiding. Het mentaal inpakken van je koffer, als het ware.

Santé!

Vriendinnen drinken witte wijn

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.