Salade Niçoise

Culy 27 mrt 2015 Lunch

Deze beroemde salade Niçoise kent zijn oorsprong in de Zuid-Franse stad Nice. Heerlijk als tussendoor, voor de lunch of als voorgerecht. In deze editie van Fishy Friday laat Bart van Olphen, viskenner van het YouTube-kanaal Barts Fish Tales, zien hoe je ‘m maakt.

Tip: in plaats van verse tonijn kun je ook tonijn uit blik gebruiken, laat dit dan eerst goed uitlekken.

Kook de aardappels in ruim kokend water gaar en laat deze vervolgens afkoelen. Snij de aardappels door de helft.

Kook de haricots verts in kokend water met zout en laat deze nadat ze gaat zijn afkoelen onder koud stromend water.

Smeer beide kanten van de tonijn in met olie en breng peper en zout toe. Gril de tonijn op de grilplaat aan beide kanten. Laat de tonijn afkoelen en snij deze in vier stukken. Snij de tomaatjes en olijven door de helft.

Neem een mengkom met de vinaigrette en meng de aardappel, haricots verts, tomaatjes, olijven en sla. Meng dit goed.

Leg dit mengsel mooi op een schaal, rangschik de ansjovis erop en strooi de sjalotjes erover. Snij het ei in vier partjes en leg deze er netjes bij. Serveer de tonijn op de salade. Serveer met lekker brood.

Voor 2 personen:

  • 1 filet albacore tonijn van 200-240 gram (of tonijn uit blik)
  • 20 gram gezouten ansjovis filets
  • 150 gram geschilde aardappel
  • 50 gram haricots verts, uiteindes eraf gesneden
  • 1 filet albacore tonijn van 200-240 gram
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 7 kerstomaatjes
  • 6 zwarte olijven, gehalveerd
  • ½ sjalotje, in dunne plakjes gesneden
  • 1 ei, hardgekookt
  • 6 blaadjes romaine sla
  • 4 eetlepels mosterdvinaigrette
  • Peper en zout
  • Lekker brood voor erbij
Reageer op artikel:
Salade Niçoise
Sluiten