Redactie
Redactie Inspiratie Bijgewerkt: 12 jun 2025
Leestijd: 4 minuten

Gimme my mochi: de trend van de Japanse rijstcakejes

We zien ze steeds vaker op de kaart staan in Aziatische of fusion (Aziatisch-Europese) restaurants: mochi. In Nederland vind je ze meestal op het toetjesmenu, gecombineerd met bolletjes ijs in spannende smaken. Een mochi ijs dus. Maar wat zijn mochi nu precies?

Mochi

Mochi zijn Japanse rijstcakejes die worden gemaakt van gestoomde kleefrijst (mochigome). Die rijst wordt eerst geweekt, vervolgens gestoomd en daarna geplet tot een glad, elastisch en plakkerig deeg. Van dat deeg worden balletjes of schijfjes gevormd, die gevuld kunnen worden met allerlei lekkers – zowel zoet als hartig.

De textuur is chewy, zacht en een beetje elastisch. Qua smaak is het neutraal, waardoor het perfect samengaat met uitgesproken vullingen. Denk aan zoete rode bonenpasta (anko), matcha of zelfs aardbeien met slagroom. In Japan wordt mochi gegeten als snack, dessert of tijdens feestdagen, vooral rond oud en nieuw.

Hoe smaakt een mochi donut? Culy proefde de trendy snacks van Nobu in Amsterdam

Wat is mochi
Unsplash

Mochi ijs

De meest verfrissende variant? Mochi ijs! Hierbij wordt een bolletje room- of sorbetijs omhuld met een flinterdun laagje mochi-deeg. Dat zorgt dan weer voor die perfecte balans tussen zacht en koud, chewy en romig.

In Nederland kun je mochi ijs inmiddels gewoon in het vriesvak van de supermarkt en toko vinden. Van mango tot kokos, van matcha tot salted caramel: de smaakcombinaties zijn eindeloos. Geen wonder dat mochi ijs een heerlijke zomerhit is – het is verfrissend, handig (letterlijk, want je eet het gewoon uit de hand!) en ontzettend leuk om te delen.

Mochi’s broertje: dango

Even een misverstand uit de weg ruimen: mochi is níét hetzelfde als dango. Ook dango bestaat uit rijstballetjes, maar deze worden gemaakt van rijstmeel in plaats van hele kleefrijstkorrels. Het deeg wordt vervolgens tot balletjes gerold, gekookt en vaak aan een prikker geregen

Qua smaak lijken de twee wel wat op elkaar, maar qua structuur en bereiding zijn ze dus verschillend. Mochi is wat zachter en elastischer, terwijl dango iets steviger aanvoelt. Snap je ‘m nog? En mocht je dango nog niet kennen als gerecht, dan ken je ’t ongetwijfeld van de emoji. Juist ja: die met de bolletjes op de prikker 🍡.

Een veelzijdig (nieuwjaars)snack

In Japan worden mochi traditioneel gegeten tijdens Oshōgatsu, het Japanse Nieuwjaar. Dat kun je een beetje vergelijken met hoe wij oliebollen eten: als feestelijke traktatie, maar ook als symbool voor geluk en voorspoed. Tijdens deze periode maken veel families het samen, bijvoorbeeld door middel van mochitsuki, het traditionele stampen van rijst tot deeg met houten hamers. Een ritueel op zich!

Maar vergis je niet: mochi is allang niet meer voorbehouden aan alleen de feestdagen. In Japan worden ze het hele jaar door gegeten, in allerlei vormen, smaken en stijlen. Van simpele snacks tot verfijnde desserts – mochi is overal.

Mochi maken
Adobe Stock

Populaire smaken

Populaire varianten zijn onder andere mochi gevuld met anko (zoete rodebonenpasta), met fijngemalen pinda’s of zwarte sesam, of bestrooid met kinako (geroosterd sojameel) voor een nootachtige kick.

Je vindt ze ook vaak op festivals of in streetfoodkraampjes, waar ze bijvoorbeeld worden geserveerd met een scheutje sojasaus of — jawel — gegrild op houtskool (yaki mochi). Dan krijgen ze een knapperig korstje, een warme kern en een licht geroosterde smaak die echt verslavend is.

Zelf deze Japanse snack maken?

In veel toko’s kun je (kleef)rijstmeel kopen, dan hoef je zelf niet meer aan het vijzelen te slaan en kun je, met behulp van water, meteen deegballetjes vormen en deze koken of stomen. Eigenlijk zoals het gedaan wordt bij dango, dus.

Wil je toch the real deal? Je kunt ook kant-en-klare deegballetjes kopen in de meeste toko’s. En dan vullen & toppen maar!

mochi met hazelnoot-chocoladepasta
Bron: Chinese Takeaway met 5 ingrediënten

Benieuwd naar meer Aziatische snacks?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.