Tantuni: hét Turkse streetfood om te gaan ontdekken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F12%2Fthepowercouple-0bEl03R6jVY-unsplash.jpg)
Dat de Turkse keuken veelzijdig en ongelooflijk lekker is, weten we inmiddels. We kunnen niet meer zonder gerechten als baklava, lahmacun en börek. Ook tantuni behoort tot één van onze favorieten. Maar wat is Turkse tantuni nou eigenlijk precies?
Dit pittige vleesgerecht eten we het liefst als lunch, snack of avondeten. En als het even kan op regelmatige basis.
Turks streetfood
Tantuni is een populair gerecht uit Turkije, maar inmiddels gelukkig ook ver erbuiten te verkrijgen. Het is een erg populair streetfoodgerecht dat haar oorsprong vond in een Mongoolse gemeenschap die in Mersin verbleef, een stad in Zuid-Turkije.
De naam tantuni komt dan ook van het Mongoolse woord tamturi, wat snack betekent. Niet geheel onverwachts dus dat dit in Mersin op elke hoek van de straat te vinden is, net als in Istanbul en andere Turkse steden. Tantuni heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een nationaal gerecht dat niet meer weg te denken is uit de Turkse keuken.
Maar wat is tantuni precies?
Net als bij andere iconische gerechten kent tantuni meerdere versies, afhankelijk van de streek waar het geserveerd wordt. De basisingrediënten zijn echter vrijwel altijd hetzelfde: fijngesneden rund- of kippenvlees, chilipeper, komijn, rauwe uien met peterselie en sumac, verse tomaten en zacht, luchtig brood. Soms wordt het geheel afgemaakt met een frisse yoghurtsaus.
Op straat wordt tantuni vaak bereid in een speciale tantuni-pan. Dit is een grote wok-achtige pan met een uitgediept midden waarin het vlees wordt bereid. Hierdoor krijgt het vlees maximale hitte en wordt het heerlijk sappig en smaakvol.
Dit zijn de favoriete pannen van Gordon Ramsay en wij hebben ze uitgebreid getest
Brood of lavash?
Tantuni wordt traditioneel geserveerd in een zachte dürüm (Turks platbrood) of op een luchtig Turks broodje. De keuze tussen de twee hangt vaak af van persoonlijke voorkeur of de regio waar je het eet. In Mersin wordt tantuni vaak opgerold in lavash, terwijl in andere delen van Turkije een broodje de voorkeur krijgt.
Volgens schrijver Özcan Akyol eet je de lekkerste tantuni bij de eetkraam van Mersin Tantuni op de markt in Deventer (iedere vrijdag en zaterdag). Dit liet hij ook zien in het tv-programma De Streken van Van Boven, samen met Yvette van Boven. Een aanrader om te checken als je meer over de Turkse keuken wilt leren!
Zelf aan de slag? Met dit recept maak je tantuni in je eigen keuken. Oorspronkelijk gebruik je katoenzaadolie voor de bereiding, maar aangezien dit iets moeilijker te vinden is, werkt een andere plantaardige olie met een hoog rookpunt ook prima.
Zin in nog meer Turkse gerechten?
- Makkelijk cilbir recept (Turkse eieren met chiliboter en yoghurt)
- Kumpir: Turkse gepofte aardappel met kaas en véél toppings
- We zijn in de ban van lokum: juweeltjes van Turks fruit