Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 12 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe smaakt een mochi donut? Culy proefde de trendy snacks van Nobu in Amsterdam

Bij Culy proeven we liefst dagelijks nieuwe dingen. Het gebeurt dan ook geregeld dat we tot laat in de nacht Instagram afspeuren naar nieuwe hotspots, de laatste food trends of spannende snacks. In die laatste categorie viel ons oog steeds maar weer op de mochi donuts van Nobu. De drang was dus groot om die creaties aan een smaaktest te onderwerpen.

Zo gezegd, zo gedaan.

Aziatische invloeden zijn overal

Maar eerst: de Aziatische keuken is hot in Nederland! Dat was natuurlijk al wel langer zo, maar de laatste tijd zien we toch wel erg veel culinaire invloeden uit het continent. De onmiskenbare populariteit van de Koreaanse keuken, de bubble tea-trend die zijn comeback lijkt te maken, miso als ingrediënt in zoetigheid… En dan hebben we het nog niet gehad over ‘t departement snacks, waar de Aziatische twists duidelijk óók niet geschuwd worden.

Zo schreven we laatst over de Oishii Buns in Amsterdam: ufovormige gevulde broodjes, gebaseerd op Koreaans streetfood. En herinner je je dat broodje Rib Eye Bulgogi nog? De vulling van Koreaans gemarineerd rundvlees dreef mensen in grote getale naar het zaakje in de Negen Straatjes.

De mochi donuts van Nobu – de eerste mochi donut shop van Amsterdam – zijn opnieuw een aanvulling in dit rijtje. Ofwel: exact het type snack dat Culy wil testen.

Mochi donuts bij Nobu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Mochi donuts van Nobu

De kans bestaat dat je de mochi donuts al eens voorbij hebt zien komen. Het team achter Nobu verkocht ze namelijk al eerder op verschillende pop-uplocaties, die sinds kort plaats hebben gemaakt voor een vast pand in de Herenstraat.

Daar zullen ze op korte termijn broodjes verkopen (met oesterzwam, Japans rundvlees of ei-kimchi), al blijven de paradepaardjes van de zaak vooral die donuts. Typerend daarvoor is hoe de bereidingswijze van mochi, die Japanse rijstcakejes, wordt losgelaten op het klassieke donutrecept. En dat levert een erg interessante textuur op, zo ontdekken we tijdens ons bezoek.

Gimme my mochi: de trend van de Japanse rijstcakejes

Mochi donuts bij Nobu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De proef op de som

Waar een gewone donut luchtig en – in het slechtste geval – wat klef kan zijn, zijn mochi donuts compact en stevig. Gelukkig slaat de textuur ook weer niet door in té plakkerig; veel mensen knappen daar bij reguliere mochi namelijk op af. Anders dan bij gewone exemplaren zijn de donuts hier trouwens een soort aaneenrijging van hapklare bolletjes. En da’s dan weer praktisch bij het eten ervan.

De structuur vinden we dus in ieder geval een voltreffer, de smaak is vooral topping-afhankelijk. Naast de classic heb je keuze uit speculoos, pistache, ube (paarse zoete aardappel), zwarte sesam en matcha.

Wij testen die laatste vier en nemen er nog een black sesame iced latte bij. Dat blijkt een goede toevoeging, want hoewel het drankje subtiel gesuikerd is, neigen de mochi donuts zelf wat ons betreft toch een beetje naar de (te) zoete kant.

Mochi donuts bij Nobu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Leuke smaken

En dat is ook meteen onze enige aanmerking, want met de rest van de smaken stelt Nobu niet teleur. Grasachtige, licht bittere matcha; zoet-hartigheid in de pistache; aardse smaken bij de zwarte sesam… We vinden het leuk.

En daarmee raden we iedereen aan om de mochi donuts ‘n keer te proeven. Vooral liefhebbers van zoet, dat dus wel, maar anders kun je alsnog opteren voor een hartig broodje. Én ben je hoe dan ook weer helemaal bij met wat er speelt in de food wereld. Bedank ons later!

Adres en openingstijden Nobu

Herenstraat 28D

1015 CB Amsterdam

Nobu is geopend van woensdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 18:00. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.