Redactie
Redactie Inspiratie 4 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je moet weten over Marokkaanse kruiden en specerijen

Marokko staat onder andere bekend om de vele kruiden die je er kan vinden. Maar welke Marokkaanse kruiden zijn er nu eigenlijk en waarvoor kun je ze gebruiken? Wij leggen het je graag uit.

Ons zusje Culy België legt je alles uit wat je moet weten over Marokkaanse specerijen en kruiden, van za’atar tot aan baharat.

Ras el hanout

Ras el hanout is veruit de bekendste specerij uit Marokko. Wist je dat het de letterlijke vertaling van “het beste van de winkel” is? Het wordt vooral gebruikt om tajines, couscous en vleesgerechten op smaak te brengen.

Elke kruidenwinkel in Marokko verkoopt zijn eigen ras el hanout. Het bestaat uit een mengeling van kruiden en specerijen, rozenblaadjes en soms wat lavendel.

Ras el hanout

Za’atar

Ook za’atar is een populair kruidenmengsel in het Midden-Oosten. Het is een soort wilde oregano, die smaakt naar een combinatie van tijm en oregano. Za’atar wordt vooral gebruikt in combinatie met brood. Je kan het verwerken in een zelfgebakken brood of je kan een heerlijk dipsausje maken van olijfolie met wat za’atar. Ook lekker: een hartige courgettetaart met za’atar.

za'atar

Saffraan

Saffraan is een alom bekend kruid. Het komt uit de stempel van de saffraankrokus, een zeldzame bloem die slechts een achttal dagen per jaar bloeit. Gedurende die korte periode moet men de 3 rode stempels uit de bloem trekken en dan in de zon te drogen leggen. Saffraan heeft een bittere smaak maar een geur die doet denken aan honing.

Wist je trouwens dat saffraan tot de duurste kruiden ter wereld behoort? Je kan het gebruiken in sauzen, rijst- en visgerechten of in deze lekkere rösti met saffraanyoghurt en rode ui.

Saffraan

Baharat

Baharat betekent letterlijk ‘specerij’ in het Arabisch en is een veelgebruikte kruidenmix. Het is een van de oudste Arabische kruidenmengelingen. Baharat wordt voornamelijk gebruikt bij vleesgerechten maar kan ook gebruikt worden in soepen en sauzen. Het heeft een hartige smaak en een warm en zoet aroma.

Heerlijke Marokkaanse recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.