Goddelijke Marokkaanse zoet-hartige couscous met kip

Culy 23 okt 2014 Diner

Een nieuw heerlijk kookboek is Melk en Dadels, met daarin 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders. In dit boek delen moeders van bekende en andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders hun culinaire erfgoed.

Wij mogen een lekker recept delen uit dit boek: een zoet-hartige couscous met kip. Als er een gerecht is dat Rhimou elke dag wel op tafel mag zetten, is het deze couscous. Absolute favoriet van dochter Soundos.

Het recept voor de zoet-hartige couscous met kip

Week de saffraan in een klein scheutje lauwwarm water. Pel de uien en de knoflook. Rasp 2 uien en de knoflook fijn. Snijd de rest van de uien in halve ringen. Schil en rasp de verse gember.

Verhit een scheutje olie (alleen olijfolie of mix) in een pan (of in het onderste deel van de couscoussière). Bak de kip rondom goudbruin. Voeg geraspte ui, knoflook en gember toe. Voeg ook de droge gember, kurkuma, komijn, peper en zout naar smaak en de helft van de kaneel toe. Bak alles kort mee. Voeg dan wat warm water toe totdat de kip onderstaat. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken.

Besprenkel de couscous met circa 100 milliliter warm water, wat zout en 1 eetlepel olijfolie en wrijf met je handen de korrels los totdat ze allemaal een beetje glimmen. Doe de couscous in het bovenste deel van een couscoussière of stoompan en stoom circa 10 minuten.

Schep de gestoomde couscous in een grote schaal en laat iets afkoelen. Besprenkel met circa 50 milliliter water, wrijf de korrels los en stoom de couscous nog eens 10 minuten.

Schep de voor de tweede keer gestoomde couscous weer in de schaal en herhaal de vorige stap. Voeg zout naar smaak en de smen of boter toe en stoom voor de laatste keer.

Verhit intussen een flinke laag (zonnebloem)olie in een koekenpan en bak hierin op matig vuur de uien zachtjes gaar en goudbruin. Breng op smaak met peper, zout en kaneel. Voeg als de uien bijna gaar zijn de rozijnen toe en laat ze zacht worden. Wil je het iets zoeter? Voeg dan een schepje suiker toe.

Verdeel de warme couscous over een grote schaal, schep de kip uit de bouillon erop en verdeel hierover het ui-rozijnenmengsel en de geweekte saffraan. Schep wat bouillon erover. Geef de rest van de bouillon er apart in een kom bij om aan tafel naar smaak over de couscous met kip te scheppen.

Melk en Dadels is voor €24,95 verkrijgbaar in de (digitale) boekwinkel.

couscous met kip

Voor 4 personen:

  • 1 plukje saffraan (circa 10 draadjes, afhankelijk van de kwaliteit)
  • 8 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje verse gember (circa 3 cm)
  • olijfolie of zonnebloemolie
  • 400 gram kip (bijvoorbeeld kippendijen)
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Peper en zout
  • ½ eetlepel kaneelpoeder
  • 400 gram couscous (middel)
  • 3 eetlepels smen (of gezouten roomboter)
  • 200 gram rozijnen
Reageer op artikel:
Goddelijke Marokkaanse zoet-hartige couscous met kip
Sluiten