Marokkaanse gehaktballetjes met groene couscous

Culy 18 apr 2016 Recepten

Vandaag weer een lekker recept van Louise van de blog Keukenatelier: Marokkaanse gehaktballetjes met groene couscous.

Doe de couscous in een grote kom. Kook een halve liter water en los hierin het bouillonblokje op. Giet de bouillon op de couscous en laat 5-10 minuten wellen.

Kruid ondertussen het gehakt met één geraspt teentje knoflook, één theelepel van de komijn, 1/2 theelepel kaneel, één theelepel zout en een beetje zwarte peper. Voeg het ei en de paneermeel toe en kneed het gehakt door. Vorm er balletjes van ter grootte van een gepelde walnoot (ongeveer 25 stuks).

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Als de balletjes bruin zijn, voeg je de ui en één teen knoflook toe. Laat de ui en knoflook zachtjes fruiten tot ze wat zachter zijn.

Voeg dan de tomaten uit blik toe en wat water (iets minder dan een half blikje). Doe de honing, de chilipoeder, de resterende kaneel, komijnpoeder en korianderpoeder erbij. Laat het geheel zonder deksel op de pan pruttelen zodat de saus iets kan indikken. Voeg peper en zout naar smaak aan de saus toe.

Ga verder met de couscous. Maak de couscous los en luchtig met een vork (als een soort harkje). Maak een dressing van de citroenrasp en -sap en twee eetlepels olijfolie. Meng met de couscous.

Haal de zaadlijsten uit de komkommer, snijd in kleine blokjes en voeg samen met de fijngesneden bosui toe aan de couscous. Voeg zwarte peper en zout naar smaak toe.

Hak de blaadjes en steeltjes (los van elkaar) van de koriander en peterselie fijn. Voeg de steeltjes aan de saus van de gehaktballetjes toe en voeg de helft van de blaadjes toe aan de couscous (de andere helft gaat op het laatst over de gehaktballetjes).

Haal de gehaktballetjes van het vuur als de saus lekker is ingedikt en bestrooi deze tot slot met de rest van de koriander- en peterselieblaadjes.

Tip: als groente kun je er sperziebonen of een salade bij serveren.

Marokkaanse gehaktballetjes met couscous

Voor 4-5 personen:

Voor de gehaktballetjes:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 500 gram mager rundergehakt of lamsgehakt
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 3/4 theelepel kaneelpoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • Zout
  • Zwarte peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blik gepelde tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 bosje koriander
  • 1 bosje peterselie

Voor de Couscous:

  • 300 gram couscous
  • 1 bouillonblokje (kip of groente)
  • 1 citroen (sap en rasp)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 bosui, fijngesneden
  • 1/2 komkommer met schil
  • Peper en zout
Reageer op artikel:
Marokkaanse gehaktballetjes met groene couscous
Sluiten