Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Culinair nieuws 4 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Er bestaat nu thee die wordt gekweekt op Hollandse bodem: JOAN thee

Thee kweken in Nederland, dat klinkt als een mission impossible. In een land waar de winters kouder dan koud zijn en de bodem bevriest, is thee verbouwen geen optie. Behalve voor theeplantenkweker Johan. Na jaren van ontwikkelen is het gelukt om een theeplant te kweken in het Europese klimaat.

Of je nu een zwarte, witte of groene thee wilt drinken, bij het Hollandse theemerk JOAN thee ben je voor alle smaakjes aan het juiste adres. De thee wordt lokaal gekweekt en is duurzaam, eerlijk en natuurlijk super vers.

Nederlandse thee van JOAN

De Nederlandse theeplantenkweker Johan is het als eerste in Europa gelukt om de Camelia sinensis (de theeplant die oorspronkelijk voorkomt in Zuidoost-Azië) winterhard te kweken. Wat betekent dat de plant kan overleven in ons Hollandse winterklimaat, terwijl die normaal gesproken alleen overleefd ins (sub)tropische gebieden.

Van de theeblaadjes van de plant wordt een verse kwaliteitsthee gemaakt. Wat zeg ik? Er worden vier first flush theeën van gemaakt – wat betekent dat het de allereerste oogst van het seizoen is – te weten een witte thee, groene thee, zwarte thee en Oolong thee.

Daarnaast maakt JOAN thee ook verschillende theemelanges van natuurlijk ingrediënten, zoals kruiden, bloemen en pittige ingrediënten. Zo hebben ze een Wake-Up Call thee gemaakt van gestoomde groene thee, yerba maté en zoethout (waarvan één glas thee net zoveel energie geeft als een kop koffie).

theemelange

Erg fijn: De thee wordt lokaal geproduceerd met een lage carbon footprint en is dus een bewuste én gezonde keuze.

Zelf thee kweken

Je kunt de losse theeblaadjes kopen in verschillende melanges, maar je kunt ook je eigen thee kweken! Op de website van Tea by Me kun je kiezen uit allerlei theeplanten die je thuis kunt laten bezorgen om zo zelf aan de slag te gaan. Tip: check wel even de verzorgingstips om je plant goed in leven te houden.

Ook handig: Thee proeven, zo doe je dat (tips van een thee sommelier)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.