Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 31 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Alles over ‘love cake’: de zoete, kruidige lekkernij uit Sri Lanka

Van een uit Sri Lanka afkomstige buurvrouw kregen we ooit eens een stukje ‘love cake’ toegestopt. Deze lekkernij wordt traditioneel gebakken als er wat te vieren valt. Verjaardagen, bruiloften, Kerstmis, je noemt het maar en er wordt een ‘love cake’ voor gebakken. Speciaal voor Valentijnsdag leek het ons een mooi moment om eens in de (bijzondere!) herkomst van deze cake te duiken.

Wat is ‘Love cake’?

‘Love cake’ wordt in Sri Lanka veel gegeten. Het vermoeden is er dat de lekkernij door Portugezen of Nederlanders is geïntroduceerd in het land. Wat die rare Hollanders daar nou weer mee van doen zouden hebben, weten we niet precies. Ja: Sri Lanka was een kolonie van Nederland, maar zouden de Nederlanders hun gebak toen hebben meegenomen?

De Portugese kant van het verhaal klinkt aannemelijker, want het originele recept dateert uit de 16e eeuw, niet geheel toevallig ook de tijd waarin de Portugezen de kust van Sri Lanka bezetten. In dat recept werd nog gesproken van ‘Bolo di Amor’, wat letterlijk vertaald liefdescake betekent.

Een beetje Portugal en een beetje Sri Lanka

Die Portugees-Sri Lankaanse mix kom je ook tegen in de cake zelf. Want de basis voor het baksel bestaat uit semolina: een veelgebruikt ingrediënt in Portugese lekkernijen. Ook het gebruik van rozenwater zou terug te voeren zijn op de Portugezen. Zo kom je in gebak uit Spanje en Portugal wel vaker rozenwater tegen, nog uit de tijd dat de Moren de boel daar veroverden. Aziatische invloeden komen van de kaneel, nootmuskaat en kardemom: specerijen die veel voorkomen in Sri Lanka.

Ook honing en rauwe ongezouten cashewnoten horen in een traditionele ‘love cake’ thuis. Dat levert gebak op dat zoet, notig en kruidig is. Qua textuur houdt het ergens het midden tussen een blondie en een boterige cake. De buitenkant is licht krokant, de binnenkant smeuïg. Heerlijk bij een kopje thee.

En die naam? Die zou afstammen van het proces: het malen van de specerijen en noten maakt haast wel dat je dit klusje met heel veel liefde moet doen.

Rond of ruitjes?

Wie weleens in Singapore is geweest en daar ‘sugee cake’ heeft gegeten zal dit misschien bekend voorkomen: de twee lijken wel wat op elkaar. Een verschil is dat in sugee cake amandelmeel wordt gebruikt in plaats van semolina.

Een love cake wordt normaliter in een ronde vorm gebakken en in vierkante stukjes geserveerd (soms zelfs met een stukje goudkleurig papier eromheen, als presentje op een bruiloft). Wij kwamen ook een recept tegen waarbij de cake in ruitvormige stukjes wordt gesneden. Dat draagt naar ons idee alleen maar bij aan de feestelijke elegantie van dit gebak.

Wil je love cake zelf maken? De website taste.com.au heeft een heel duidelijk recept.

Dit kun je ook bakken voor Valentijnsdag:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.