Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten 20 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Een ultiem basisrecept voor sambal badjak

Maak van je keuken een smaakbibliotheek! Dát is de inspirerende boodschap die Pascal Jalhay meegeeft in zijn nieuwste boek: Wereldse smaakmakers. Een boek dat iedere (aankomende) keukenprins of keukenprinses kan gebruiken in zijn basisrepertoire. Pascal neemt je mee over de hele wereld en geeft je de geheimen prijs van condimenten, sauzen en smaakmakers van Chili tot India tot Korea. Culy mag het recept van sambal badjak uit dit boek prijsgeven.

Wij hebben hem al uitgeprint en op de koelkast geplakt. Jij ook?

Pascal over zijn sambal badjak

Pascal: “Mijn sambal badjak is een gerookte sambal en is geïnspireerd op de eenvoudige, maar zeer smakelijke sambal badjak die tijdens mijn eerste bezoek aan Jakarta leerde kennen. Traditioneel wordt sambal vooral gegeten bij vleesgerechten, vleescurry’s, rijst en groenten. Maar inmiddels wordt er met sambal volop gecombineerd met bijvoorbeeld stamppotten, op tosti’s en op een eenvoudige boterham met pindakaas.”

Sambal Badjak
Bron: Harold Pereira

Zo maak je de sambal badjak

Verhit de olie in een pan en fruit hierin de pepers. Doe ze in een breed schaaltje en rook ze 50 minuten in een rooktrommeltje (koud).

Bewaar de olie. Zet de pepers afgedekt 2 dagen op een donkere plek; hierdoor komt de rooksmaak het best tot zijn recht.

Rooster de kemirinoten, en hak ze zeer fijn. Verhit de resterende olie in een pan en bak hierin de keriminoten, uien en knoflook. Voeg de sereh, laos, trassi, salamblaadjes, suiker en de asem toe en bak het geheel 10 minuten op een laag vuur.

Tips van Pascal

Als je geen rooktrommeltje hebt kan je dit ook op je barbecue doen: leg op de gloeiende kooltjes een eetlepel rookmot in een stukje aluminiumfolie, zodat dit langzaam smeult. Let de pepers op het rooster en sluit je barbecue af met het deksel.

Pascal: “Ik doe dit altijd na afloop van een barbecue-avond als al het vlees al is opgegeten. Je kunt de rooksmaak versterken met een beetje piment d’espelette. Tegenwoordig is dit in elke supermarkt te krijgen onder de naam gerookte paprika.”

Wereldse smaakmakers
Bol.com

Wereldse smaakmakers van Pascal Jalhay is nu online te koop voor €32,- 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.