De favo smaakmakers van London Loy: “Prince koekjes – die met die witte ster – vind ik voor eeuwig lekker”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Flondon-loy-header.png)
In Smaakmakers zetten we mensen in de spotlight die hun leven laten leiden door smaak én die letterlijk smaak geven aan ons culinaire landschap. Van lokale foodhelden tot culinaire creatievelingen: wij willen van ze weten waar ze graag eten, wat hun ultieme lievelingssaus is en wat er altijd in hun boodschappenmandje gaat. Wij vuren de vragen af, zij serveren de antwoorden, met deze keer: chef, tv-kok en smaakbaas London Loy.
London is een man van weinig poespas, maar veel smaak. Bekend van tv, geliefd om zijn energie en in de keuken een meester in combineren, kruiden en comfort. Zijn motto? “Eet wat je eet. Snapi.” Klinkt logisch, toch?
Smaakmakers: London Loy
In de keuken
Meest gebruikte keukengadget
“Mijn Ninja blender.”
Hamburger
“Is niet compleet zonder kaas, augurk én goudbruine uien; zo ver mogelijk gekarameliseerd.”
Underrated saus
“Velouté”
Overrated ingrediënt
“Truffelolie, wat een grap.”
Beste maaltijd ooit
“Saoto als maaltijdsoep!!! ”
De boodschappen van London Loy
Altijd in huis
“Vlaamse mayonaise.”
In de toko
“… haal ik maïspap, maar vind die van ons eigen restaurant Kwiekwie de beste.”
Snack voor onderweg
“Croissantjes én Prince koekjes. Die met die witte ster, voor eeuwig lekker.”
Pastasoort
“Rigatoni.”
Mayonaise
“Als ‘ie maar Vlaams is.”
Foodfavorieten van London Loy
Groente
“Coeur de Boeuf.”
Rijstgerecht
“Gebakken rijst met roerei en sambal madame-jeanette. Het stilt mijn honger na een zware training. Eindstand: heet in je reet! Het blijft zó lekker. Iedere keer weer.”
Ontbijtgerecht
“Çilbir: Turkse eieren in yoghurt. Al jaren mijn go-to en nu ineens een hype.”
Ziek, zwak, misselijk
“Dan eet ik saoto. 100 procent.”
Tijdens mijn puberteit
“… schoof ik het liefst friet met mayo en sambal oelek naar binnen.”
Met vrienden en familie
Dateplek
“Al 19 jaar samen met mijn vrouw. Maar áls ik uitga, dan sowieso naar een restaurant.”
Vanavond eet ik
“Alleen maar hamburgers met mijn zoon Satori op een hamburgerfestival in Antwerpen. Echt een burgersparadijs. We gaan lekker misselijk worden!”
Na een lange dag drink ik
“Spa rood.”
Favoriete chef
“Per de Man, hij weet het. Smaakbeest pur sang en lekker rauw!”
5 vragen aan Perry de Man: ‘Chips gaat er op elk moment van de dag wel in’
Favo kookboek
“Is die van Rutger bakt: de Bakbijbel.”
Culinaire bestemming
“Japan!!!”
Eetmotto van London Loy
“Eet wat je eet. Snapi?”
Meer interviews:
- De favo smaakmakers van Nana van Connecting Flavors: “F*ck de hype, ga voor authenticiteit!”
- Virginie en Niven van Triptyque*: ‘Hij heeft me versierd met zijn gekarameliseerde olijf met gin-tonicgranité’
- Geneal Harreman: ‘Boerenkool aan de stronk is mooier dan een bos bloemen.’