Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 23 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Pindakaas in de spotlights: 6x de lekkerste gerechten met pindakaas

Wie is er niet groot geworden met een bammetje pindakaas? Nog steeds verlangen wij geregeld naar het sentiment van de notenspread. Maar wist je dat pindakaas veelzijdiger is dan enkel boterhambeleg? Wij delen de lekkerste gerechten met pindakaas met je.

Én we zoeken uit of pindakaas nu eigenlijk goed voor je is.

Is pindakaas goed voor je?

Kijk, ’t ligt er in de eerste plaats natuurlijk volledig aan wat voor soort pindakaas je koopt. Ga je voor een variant met stukjes karamel, birthday cake dip en chocola dan kunnen we je wakker schudden: die ietwat gezonde pindaspread is in dit geval niet gezond.

Kijken we naar een variant met 100% pinda’s die dus van niets anders is gemaakt dan pinda’s, dan zijn de sterren gunstiger. In natuurlijke pindakaas zitten namelijk veel voedingsstoffen. Zo is de notenspread ooit ‘bedacht’ door de Azteken die ’t mensen die geen tanden meer hadden lieten eten. Er zitten namelijk veel gezonde vetten en goeie voedingsstoffen in die je normaal binnenkrijgt door ‘vast’ eten.

Zeker als je voor een variant gaat met enkel pinda’s en geen andere toegevoegde toestanden, kun je zeggen dat pindakaas gezond is. Het staat zelfs in de Schijf van Vijf. Maar zoals met alles: eet ’t met mate. Teveel is weer het andere uiterste.

De lekkerste gerechten met pindakaas

Omdat pindakaas meer is dan voedzaam broodbeleg, verzamelden we de lekkerste gerechten met pindakaas voor je.

Pindakaasnoodles

Combineer noodles met ons favo broodbeleg en wij zijn direct gelukkig. Dit noodlerecept is daarnaast ook nog eens supermakkelijk te maken. Beter dan dit wordt ’t niet.

makkelijke pindakaasnoodles
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: De beste pindakaasnoodles ooit

Peanut butter & jelly oats

Peanut butter jelly – oftewel pindakaas en jam – is zo’n combinatie die nooit mis kan gaan. De meest klassieke combinatie is PB&J op een witte boterham. Wij besloten dan weer om er een havermoutje mee te maken en dat pakte verrassend goed uit.

peanut butter & jelly oats (havermout met pindakaas en jam)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Peanut butter & jelly oats

Blondies met pindakaas en pecannoten

Brownies zijn lekker, maar voor blondies kun je ons helemaal wakker maken. De kopie van de brownie, maar dan gemaakt met witte chocolade. In dit recept doen we daar ook nog pindakaas en pecannoten bij en dat blijkt een smaakvol tafereel.

Blondies met pindakaas
Bron: Culy.nl

> Naar recept: Blondies met pindakaas en pecannoten

Pindakaasbrood (zonder bloem)

De Amerikanen zijn er dol op, al zegt dat niet altijd genoeg. Tot we dit makkelijke pindabrood zelf eens gingen maken. Direct verslaafd! Supermakkelijk, geen gedoe met bloem en lang kneden én ’t is nog semi-goed voor je ook. Tenzij je zoals wij ’t hele brood in één keer opeet.

pindakaasbrood
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Pindakaasbrood zonder bloem

Pindakaaskoekjes met stukjes chocolade

Zin in een ietwat-verantwoorde snack? Deze pindakaaskoekjes wil je vandaag nog maken. We doen er een beetje chocolade door, wat ze onweerstaanbaar lekker maakt. Bak er dus een paar extra, voor je ’t weet zijn ze alweer op.

> Naar recept: Pindakaaskoekjes met stukjes chocolade  

Noodles met tempeh en pindakaas

Dat de lekkerste gerechten met pindakaas niet zoet hoeven te zijn, bewijst dit noodlerecept. Hierbij gebruiken we het eeuwenoude broodbeleg als basis voor de verslavend lekkere saus die bij deze noodles komt. Even husselen en je hebt een onweerstaanbaar maaltje. Tip: maak wat extra en bewaar het goed, dan kun je dat de volgende dag lunchen.

Noodles met tempeh en pindakaas

> Naar recept: Noodles met tempeh en pindakaas 

Recept gemaakt en is de pot bijna leeg? Zo maak je je lege pot helemaal op. Wist je trouwens dat je de pinda spread ook door je pasta kunt doen? En ben je wel op de hoogte van de beste manier om pindakaas te bewaren? Duik gauw in onze pindakaasdossiers voor meer info over ons favoriete broodbeleg. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.