Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 23 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit moet je proberen: een gezouten karamel-eidooier op je ijs

Hij kwam sneller op dan we bij konden houden: de ingelegde eidooier. Met liefde strooien we ‘m dan ook over de meest uiteenlopende – hartige – gerechten. Totdat we over de geniale combi lazen van ijs met gepekelde eidooier. Waarom hebben we dit niet eerder geprobeerd?

De combinatie van zout en zoet is nog nooit zo goed geweest.

Dit moet je proberen: een ingelegde eidooier op je ijs

Ingelegde eidooiers verrijken onze levens al enkele jaren. Of beter gezegd: deze umami-bommetjes tillen moeiteloos veel van onze favoriete gerechten tot een hoger niveau. Noem ons kortzichtig, maar tot voor kort dachten we hierbij vooral aan hartige gerechten.

gepekelde eidooier
Bron: Culy

Het inleggen van een eidooier

Laten we even beginnen bij de basis van het inleggen. Want deze smaak die te vergelijken is met een milde Parmezaanse kaas of een toegankelijke versie van bottarga, die kun je gewoon hartstikke zelf maken. Geef je steak tartare, carbonara of soep een zoute, vettige smaak met zelfgemaakte gepekelde eidooier, op de lange of korte manier.

Zoete eidooier

Ook waren we inmiddels bekend met – en fan van – deze eidooier in suikersiroop. De romige, volle smaak van het zoete eigeel danken we geheel aan Nadine Levy Redzepi – jazeker, de vrouw van. In haar kookboek combineert ze het op een schaaltje met stukjes knapperige meringue, fluffy ongebakken meringue, room en poeder van gedroogde frambozen.

Gezouten karamel

Onze Culy-sensoren sloegen dan ook wild in het rond toen we op Cook’s Illustrated lazen over een eidooier gepekeld in bourbon karamel. Op ijs. Het platform inspireerde het gerecht op een dessert gegeten in Smyth in Chicago: waarbij een eidooier licht gepekeld was in gezouten dropsiroop en geserveerd over een yoghurt meringue. Het recept voor de gezoutenbourbonkaramel-eidooier mét ijs vind je hier. Begin op tijd: de eidooier moet minimaal 6 uur gepekeld worden.

Meer ideeën met eidooiers in de hoofdrol:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.