Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 28 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het kopen van kippenvlees

Met kip kun je ontzettend veel kanten uit: van kippensoep tot heerlijke salades en fried chicken. Maar waar moet je op letten als je kippenvlees koopt? Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het kopen van kip.

Gebraden kip recept Midnight Chicken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De meest gemaakte fouten bij het kopen van kip

1. Voorgesneden kip kopen

Het lijkt zo handig: een paar kant- en klaar gesneden stukjes kippendij. Toch is het prijs-kwaliteit een veel slimmere optie om een kip in zijn geheel aan te kopen.

Niet alleen krijg je voor je geld veel meer vlees, de kip heeft ook meer smaak omdat de botjes binnenin smaak afgeven. Bovendien kun je van die botjes (en van de huid die je wegsnijdt) achteraf de lekkerste kippenbouillon trekken.

Tip: How-to: een kip of een kalkoen snijden

De op voorhand gesneden stukjes kip zijn dus én duurder (in verhouding), én minder lekker, én je houdt niets over om nadien heerlijke kippenbouillon van te maken. Zonde!

> Lees ook: 9 recepten die je met een hele gegrilde kip kunt maken

2. Je laten verleiden door nietszeggende termen

Niet elke kip wordt op dezelfde manier behandeld en geslacht. Marketeers doen er alles aan om jou te doen geloven dat de kip in kwestie een geweldig leven heeft gehad, maar vaak doen ze dat met behulp van nietszeggende termen.

Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.

kipnuggets met appelketchup
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. De ingrediëntenlijst niet checken

Bij het kopen van een stuk kip check je niet zo gauw de ingrediëntenlijst, juist? Toch loont het om hier even naar te kijken. Aan sommige kip wordt namelijk water toegevoegd, wat het volume vergroot maar de smaak naar beneden haalt.

Kies daarom altijd voor onbewerkte kip. Dat wil zeggen dat de kip niet is gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd, gerookt of op een andere manier is bewerkt (en er dus ook geen water aan is toegevoegd). Natuurlijk kun je al deze dingen zélf gewoon thuis doen. Zelf kipkruiden maken is bijvoorbeeld helemaal niet moeilijk en dit zijn een paar van onze favoriete marinades.

Meer inspiratie nodig? Dit zijn 8 recepten met kip die je móét proberen.

Recepten met kip

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.