Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 12 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Mexicaanse flautas (gefrituurde tortillas) met kip en avocado

Flautas zijn opgerolde taco’s die licht gefrituurd worden tot ze goudbruin en lekker krokant worden. Dit recept (geïnspireerd op een recept van TheKitchn) voor flautas met kip en avocado is een gigantisch lekker voor- of bijgerecht. Probeer het gewoon maar eens, je zal wel zien…

We hebben dit recept in twee versies getest: één keer met maistortillas en één keer met tortillawraps (van tarwebloem). Hoewel we qua smaak een voorkeur hebben voor de maistortillas (lees hier waarom!), verkiezen we voor dit gerecht toch de variant met tarwe. Dat komt omdat de maistortillas heel snel breken tijdens het vullen en het oprollen, in tegenstelling tot de erg makkelijk op te rollen tortillawraps.

Wil je toch maistortillas gebruiken? Warm ze dan een minuutje op in de magnetron en houd ze daarna vochtig onder een klamme theedoek, dan hebben ze de minste kans om te breken.

flautas met kip
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Mexicaanse flautas met kip en avocado

Verhit een pan met een laagje olijfolie op medium vuur en toast de komijnzaadjes tot deze beginnen te geuren. Voeg er vervolgens de sjalot en de tomaat aan toe. Roer een minuutje of twee totdat de smaken mooi gemengd zijn en de sjalot glazig is.

Voeg er nu de kipstukjes en de chipotlesaus aan toe. Roer en laat nog een paar minuten op een lager vuur meebakken. Zet het vuur uit.

Neem een grote schaal en leg de cocktailprikkers klaar. Vul de tortillas één voor één met de vulling en maak ze vast met een cocktailprikkers. Leg ze even op een schaal.

Verhit nu een grote pan met een laagje van ongeveer 2 centimeter frituurolie en frituur de gevulde tortillas (flautas). Haal de cocktailprikkers weg en leg ze hiervoor met de opening naar beneden. Wij gebruikten hiervoor een barbecuetang en dit werkte erg goed. Zodra je ziet dat de onderkant goudbruin gekleurd is draai je ze voorzichtig om en frituur je ook de andere kant goudbruin.

Laat de flautas uitlekken op een bord met keukenpapier.

Vermeng in een apart kommetje de zure room met een scheutje water en een kneepje limoensap, tot het een ietwat lopende massa wordt.

Schik de flautas op een (of meerdere) bord(en) en schik er wat van de schijfjes avocado bij.

Verdeel nu wat van het zure room mengsel en de sriracha over de flautas en werk af met wat gehakte koriander, limoen en chilivlokken.

flautas met kip
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer Mexicaanse recepten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.