Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: heerlijke bone broth voor het ontbijt (drinkbouillon)

Het is hartig, warm, lekker en er worden ook nog eens heel veel gezondheidsvoordelen aan toegedicht: bone broth. Of bottenbouillon, in het Nederlands. Start er je dag mee en je kan de hele wereld aan, is de leus. Wij maakten een drinkbouillon voor het ontbijt van kippenbouillon met gember, miso en kombu.

Het mag in New York en Los Angeles dan wel très hip zijn om als ontbijt of tussendoortje een glaasje bone broth te gaan halen, maar hoeveel Nederlanders grijpen er klokslag vier uur wel niet naar de drinkbouillon? Juist. Ons advies: maak die drinkbouillon lekker zelf.

Ook interessant: Hot & happening in culi-land: bone broth

Bone broth

Wij maakten zelf een bone broth naar een recept van Goop.com, die we voor een glaasje drinkbouillon dan weer aanlengen met heet water, miso, vers geraspte gember en nog wat smaakmakers. Het basisrecept voor de bone broth is genoeg voor ongeveer een liter en daar maak je zo’n vier kopjes drinkbouillon mee. Vries de kippenbouillon gerust in!

Voor de bone broth heb je de restanten van een gegrilde kip nodig, het karkas om precies te zijn. Tip: de volgende keer dat je een gebraden kip maakt, vries je het karkas nadien in, zodat je er een keer zelf kippenbouillon van kunt trekken.

Bone broth recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze bone broth

Maak eerst de kippenbouillon. Doe alle ingrediënten in een ruime pan en vul met water tot alles onderstaat. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat ongeveer twee tot drie uur zachtjes sudderen. Of tot je ziet dat de bone broth tot de helft is ingekookt. Laat afkoelen en giet dan door een zeef. Bewaar eventueel in een diepvrieszak in de vriezer tot gebruik. Of in de koelkast.

Voor de drinkbouillon verwarm je de kippenbouillon in een steelpannetje. Meng in een kommetje de miso met de kurkuma, geraspte gember en zwarte peper. Giet de warme bouillon erbij en roer goed door elkaar. Breng op smaak met citroensap en wat verse fijngehakte koriander en giet in een kopje.

Et voilà: een lekker en gezond tussendoortje.

Meer gezonde tussendoortjes:

Gezonde bone broth / bottenbouillon
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.