Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Kookboekenweek! Dit zijn onze favoriete kookboeken van 2019

Vandaag begint de Kookboekenweek. Ook wel bekend als dé week waarin liefhebbers van kookboeken het weer heel erg lastig gaan krijgen om hun hand op de knip te houden. Een week lang staan boekhandel en bieb in het teken van de mooiste kookboeken. Uiteraard hebben wij ook onze favorieten. Dit zijn wat ons betreft dé kookboeken van afgelopen jaar die je in je kast moet hebben staan.

Hebberig geworden? Klik op de afbeeldingen om de boeken meteen aan te schaffen!

Of check de selectie van vorig jaar: De favoriete kookboeken van 2018 van de Culy-redactie

St John: het kookboek

Een uniek kookboek met maakbare recepten van een restaurant dat al jarenlang toonaangevend is op het gebied van nose to tail eating. St. John restaurant in Londen wordt beschouwd als één van de meest legendarische restaurants ter wereld. Hun boek – St. John het kookboek – is een bekroning op hun 25-jarig jubileum.

St. John Het Kookboek

Lekker Fred

We kenden Freddy Tratlehner natúúrlijk als Vjèze Fur uit De Jeugd van Tegenwoordig. Maar Fred kan ook een lekker potje koken. Dat deed hij al op zijn Instagram-kanaal met bekende helden als Janny van der Heijden en Cees Holtkamp. Hilarisch videomateriaal. Maar het is niet enkel grappen en grollen bij Vjèze: zijn kookboek Lekker Fred staat namelijk vol toffe recepten waar flink wat research in is gaan zitten. Benieuwd? Lees hier ook ons interview met Freddy.

Lekker Fred van Freddy Tratlehner

Veg van Jamie Oliver

In een tijd waarin we er écht niet meer omheen kunnen dat we moeten minderen met vlees, is daar gelukkig Jamie Oliver. Zijn kookboek Veg lag naar eigen zeggen al acht jaar op de plank, maar nu was de timing pas juist. Met Veg biedt Jamie je heel veel praktische recepten die niet te ingewikkeld zijn en weinig ingrediënten bevatten. Hartstikke vegetarisch (en een groot deel zelfs vegan), zonder in te leveren op smaak en plezier in koken.

Ook leuk: Culy sprak Jamie Oliver over zijn nieuwe boek: VEG!

Jamie's VEG nieuw kookboek

Breda

Het is onbetwist een kookboek, maar het is ook een beetje een roman. Breda is het eerste kookboek van Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden: de culinaire wonderkinderen van restaurants GUTSBredaMaris Piper en Pita. Heel bijzonder is dat niemand minder dan Ronald Giphart het verhaal van deze best friends for life heeft opgetekend. Mét recepten van herkenbare gerechten uit al hun zaken, zoals hun ramennoedels en beef wellington.

Lees ook: Met dit kookboek maak je thuis de recepten van GUTS, Breda, Maris Piper & Pita

Breda kookboek

Baru Belanda

Als kind van een Indische vader had sterrenchef Pascal Jalhay jarenlang niets met de Indische keuken. Het keerpunt kwam tijdens een reis naar Indonesië, samen met zijn ouders. De Frans geschoolde chef raakte zó geïnspireerd dat hij met zijn derde kookboek – Baru Belanda – een ode brengt aan de Indische keuken. Een prachtig vormgegeven boek dat vooral ook heel persoonlijk is, waarbij een sterrenchef zijn kijk geeft op de Indische keuken.

Baru Belanda cover

De makkelijke Franse keuken

Karin Luiten is natuurlijk de onbetwiste koningin van het koken zonder pakjes & zakjes (en het wijd verspreiden van dit evangelie, waarvoor we haar zeer erkentelijk zijn), maar ze is ook een ster in het bedenken van de lekkerste Franse recepten. Haar vele reizen naar Frankrijk waren de inspiratie voor haar nieuwste boek De makkelijke Franse keuken. Vooral lezen in de sombere januarimaanden, als de joie de vivre ver te zoeken lijkt. En dan maar lekker koken natuurlijk.

De makkelijke franse keuken

Eten met Nijntje

Nijntje én Samuel Levie samen: what’s not to love? We worden warm vanbinnen van het idee van Eten met Nijntje alleen al. Het is namelijk helemaal bedacht om kinderen vroeg te enthousiasmeren over eten. Over waar de melk vandaan komt bijvoorbeeld. En dat worteltjes uit de moestuin komen. De avonturen van Nijntje worden afgewisseld met praktische, leuke recepten voor kleintjes van de hand van Samuel. Ook een leuk cadeautje!

Eten met Nijntje cover

The whole fish

We hadden al nose to tail, een belangrijke stroming in de weg naar duurzaamheid, waarbij in feite wordt gesteld dat als je dan tóch vlees eet, je maar beter alles van het dier kunt eten. De Australische chef Josh Niland gaat nog een stapje verder met zijn boek The whole fish. Want wat opgaat voor vlees, kan ook met vis. Josh laat je op een andere manier kijken naar het bereiden van vis. Van dry-agen tot pekelen. Een Engels boek, maar zeer de moeite waard.

Indorock

Indorock van Vanja van der Leeden is deze week uitgeroepen tot Het Gouden Kookboek 2019. De jury zegt over dit boek: “Indorock is eigenwijs en eigentijds maar loopt tegelijkertijd over van liefde voor het land, de keuken, de cultuur en tradities”. In dit boek dus ook geen traditionele familierecepten van Indonesische oma’s, maar Vanja’s eigen en eigentijdse kijk op de Indische keuken met dito recepten. Denk aan krokante saté lilit, haring met Balinese sambal en Balinese porchetta.

Indorock

Meer fijne kookboeken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.