Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

Culy sprak Jamie Oliver over zijn nieuwe boek: VEG!

Jamie Oliver levert met VEG zijn nieuwste kookboek af. De naam geeft het al weg: in dit boek vind je alléén maar vegetarische recepten. En 30 tot 40% van de recepten is zelfs helemaal veganistisch. Een feestje voor iedereen die meer groente wil eten! Culy zocht Jamie op in Londen en ontdekte álles over zijn nieuwste boek, de gerechten waar de Britse chef enthousiast van wordt en wat Jamie’s huidige favoriete ingrediënt is…

Om te vieren dat Jamie’s nieuwe boek is verschenen, is het de hele week Jamie-week op Culy! Houd de site in de gaten om álles te weten te komen over VEG. Yes darling! ?

In huize Oliver wordt minstens drie keer per week volledig plantaardig gegeten. Omdat de beroemde Britse chef als geen ander weet hoe belangrijk het is dat we met z’n allen flink aan de groenten gaan. Voor onze gezondheid en voor de planeet.

Jamie’s VEG

Niet voor niets strijdt Jamie Oliver er al jaren voor om de schoolmaaltijden voor kinderen in Groot-Brittannië gezonder en lekkerder te maken. En ook in zijn kookboeken strooit hij al jaren kwistig met groenten en biedt hij veel vegetarische opties aan. Vegetarisch koken is dus niets nieuws voor de chef. En toch was het nu tijd voor een boek met groenten in de hoofdrol. Dat boek is er nu: VEG.

Jamie: “Ik heb het eigenlijk acht jaar geleden al geschreven, maar het is toen ergens op een plank terechtgekomen. Nu was de tijd rijp voor dit boek, vond ik. Ik moest het wel herschrijven: in acht jaar tijd is er héél veel veranderd.”

Jamie bladert door VEG

Fantastische groentegerechten

Opvallend is dat Jamie zijn nieuwe boek géén vegetarisch boek noemt: het is een boek over groenten. Niet alleen voor vegetariërs of vegans, maar voor iedereen.
Jamie: “Vegetarisch is naar mijn mening niet een clubje waar je wel of niet bij hoort, het gaat om de vraag: is het goed eten of is het géén goed eten?”

We moeten VEG dan ook vooral zien als een heerlijk nieuw boek van Jamie, vol geniale gerechten, waar dit keer toevallig geen vlees in zit.
Jamie: “VEG is een fantastisch groenteboek, geschreven door een echte vleesliefhebber die absoluut niets wil inleveren op smaak.” En daarmee pasta. Eh, basta.

Vegetarische dumplings van Jamie

Spannende vegetarische gerechten

In VEG vind je vega-inspiratie te over: soepen, salades, ovenschotels, eenpansgerechten, vegetarische dumplings en nog veel meer. Opvallend: het boek begint met een hoofdstuk over curry’s en stoofpotten. Jamie: “Niet een gebruikelijk hoofdstuk om een kookboek mee te beginnen, maar we dachten: let’s do it. Ik ben daar zó trots op!”

De recepten zijn simpel, bevatten niet teveel ingrediënten en de meeste krijg je snel op tafel.

Jamie: “We weten allemaal dat we meer groenten in ons systeem moeten zien te krijgen, dat dat beter voor ons is. Tegelijkertijd zijn we drukker dan ooit, als hardwerkende mensen.

“Ik moest met de recepten in VEG vier dingen raken: je moet er blij van worden, het moet een beetje spannend zijn, de recepten moeten snel te maken zijn en ze moeten je verrassen. En daarbij vind ik het belangrijk om veel kleur te gebruiken in de gerechten die ik kook.”

Ik heb de recepten zo samengesteld dat ze niet alleen goed vullen, maar dat je er ook blij van wordt – en dat je het vlees helemaal niet mist.”

Jamie Oliver kookt uit VEG

Vegetarische gerechten in het buitenland

The Naked Chef deed veel inspiratie voor zijn boek op in het buitenland, op plekken als Tel Aviv, Jeruzalem en India. “Het leerde me hoe in andere landen wordt omgegaan met groenten. Je moet beseffen: op veel plekken op de wereld is vlees nog altijd een teken van vooruitgang, een luxe. Het wordt gebruikt voor religieuze feesten, voor offers. Maar als mensen weinig voorhanden hebben en de skills hebben om te koken, kunnen ze geweldige dingen doen. Mensen zijn tot geweldige dingen in staat.”

Jamie leerde bijvoorbeeld dat in Iran en Tel Aviv veel vegetarische gerechten worden afgemaakt met een handje noten, voor textuur én als bron van plantaardige eiwitten. In India zag hij juist veel vegetarisch street food, dat je lekker uit de hand eet.

Boze bonensalade van Jamie Oliver

Jamie’s favoriete ingrediënten

Zijn er nog ingrediënten of gerechten die de chef onlangs heeft ontdekt en waar hij heel enthousiast van wordt, willen we weten. Jamie: “Ik gebruik in mijn nieuwe boek heel veel Tabasco, in de variant met chipotle (op basis van gerookte Jalapeño pepers, die een rokerige smaak geven)”. Ook snijbiet is een ingrediënt waar hij dol op is.

Jamie: “Maar mijn huidige liefdesaffaire is met aubergine. Ik ben compleet verliefd. Het recept voor gevulde curry-aubergines uit VEG moet je écht proberen. Ik heb het al zo’n acht jaar geleden bedacht, het komt oorspronkelijk uit Zuid-India en bevat ingrediënten uit de Marokkaanse keuken. Als je dáár niet blij van wordt, weet ik het ook niet meer…”.
Was getekend, Jamie Oliver.

Deze recepten uit Jamie’s VEG mag je niet missen (aldus Jamie):

  • Risotto met geroosterde tomaat
  • Dumplings: want dumplings zijn altijd een goed idee (pikanterietje: die eet Jamie graag met wat mosterd, aldus zijn kookassistente, die vermoedt dat het een Britse vervanger van wasabi is)
  • Boze bonensalade
  • Gevulde curry-aubergines (vanwege Jamie’s liefdesaffaire met aubergine)
  • Fluweelzachte venkelsoep met felgroene spinazie

En volgens Culy:

  • Prachtige Perzische rijst: Jamie’s knipoog naar tahdig: dat fantastische Perzische gerecht van rijst met een knapperig korstje
  • Dubbele maissalade: die maakte Jamie voor ons in Londen en we kunnen je vertellen dat ‘ie goddelijk was
  • Crispy bloemkool katsu: Jamie zei niets voor niets dat hij het ongewone besluit nam om te beginnen met de curry’s
  • Jemenitische pannenkoekjes
  • Krokante paddenstoelenshoarma: alleen al om hoe spannend ze eruit zien!

Deze – en nog veel meer recepten – vind je állemaal in VEG:

Jamie's VEG nieuw kookboek

VEG van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 29,99 euro. 

De lekkerste vegetarische recepten van Jamie Oliver:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.