Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 6 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat is zwarte tahin? Alles over dit gitzwarte goedje

Als je een beetje interesse hebt in exotische producten heb je ‘t misschien al wel gespot: zwarte tahin. Dit goedje deelt zijn naam met de witte, klassieke tahin die inmiddels niet meer uit onze voorraadkastjes weg te denken is.

Tahin kennen we bijvoorbeeld als hét ingrediënt dat in de hummus gaat. Maar wat is zwarte tahin(i) eigenlijk?

Zwarte tahin

Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaadjes. Meestal wordt daarvoor wit sesamzaad gebruikt die al dan niet kort geroosterd worden.  Het resultaat is een witte tot lichtbruine pasta met een stroperige textuur.

Logischerwijs kun je hetzelfde proces ook toepassen op zwarte sesamzaadjes. Het resultaat is dan een pasta met een indrukwekkende, gitzwarte kleur: zwarte tahin dus.

En qua smaak?

Qua kleur is zwarte tahin natuurlijk een fantastische eye-catcher, maar hoe zit dat eigenlijk qua smaak? Hoewel deze aardig gelijk is aan witte tahin, blijken zwarte sesamzaadjes een meer uitgesproken smaak te hebben. Er wordt gezegd dat zwarte tahin meer geroosterde, nootachtige aroma’s bevat.

Toch is het zo dat de ene zwarte tahin de andere niet is, net als bij de witte variant. Eerder schreven we al een artikel over het herkennen van goede tahin. Daaruit bleek dat zowel regio, olievorming en de kleur van invloed zijn op de kwaliteit van de tahin. Goede tahin hoort romig, zacht en smeuïg te zijn en dat is voor zwarte tahin niet anders.

Wat kun je met zwarte tahin?

Maar goed: waarom zou je in hemelsnaam dit gitzwarte goedje kopen? Om er een indrukwekkende donkere hummus van te maken bijvoorbeeld. Of om over gegrilde bloemkool te lepelen, of op toast of salades. Kortom: bij zowat ieder gerecht waar je witte tahin voor zou gebruiken.

Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt in baksels, zoals in de babka met donkere chocolade en mandarijn op onderstaande foto (of in koekjes, cake of in tahinirolls).

Waar te koop?

Hoe dan ook: het is een tof ingrediënt om mee te experimenteren, zowel in smaak als in de opmaak van gerechten. Vind je het toch maar niets? Dan kun je het potje nog altijd bewaren voor bij Halloween…

Zwarte tahin is te koop op de webshop van Pit&Pit, bij Esther’s Cookery en met een beetje geluk ook bij de grotere Turkse winkels. 

Meer om te ontdekken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.