Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 15 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Culy sprak Shane Kluivert (13) over zijn nieuwe kookboek Vega met Shane

Hij is amper 13 jaar, voetbalt de sterren van de hemel bij FC Barcelona, houdt niet van pakjes en zakjes en toen hij 6 jaar was zette hij zijn eerste maaltijd op tafel. We hebben het over Shane Kluivert (ja, zoontje ván), voor wie koken en eten een ontzettend belangrijke rol in zijn leven speelt. Zó belangrijk dat de jonge voetballer inmiddels twee kookboeken op zijn naam heeft staan. Culy sprak Shane over zijn laatste kookboek Vega met Shane.

In Vega met Shane deelt Shane 40 van zijn favoriete vegetarische recepten. Daarmee wil hij laten zien hoe lekker gezond en vegetarisch eten kan zijn, maar vooral ook hoe koken een manier is om mensen blij te maken.

Eet Shane trouwens zélf 100% vegetarisch? Niet per se. Shane: “Een stukje vlees van tijd tot tijd kan prima, maar koop het liefst biologisch. Op die manier weet je precies waar het vandaan komt en dat is veel beter voor je dan pakjes en zakjes uit de supermarkt.”

Culy sprak Shane over Vega met Shane

Wauw Shane, wat een mooie recepten! Wie heeft je zo lekker leren koken?

Shane: Mijn vader! Al toen ik een jaar of twee was zat ik te kijken naar wat mijn vader allemaal in de keuken deed. Dat vond ik toen al heel geweldig! Ik wilde dat toen al nadoen, maar omdat ik zo jong was, kon dat toen nog niet.

Wanneer heb jij voor het eerst een gerecht op tafel gezet?

Volgens mij was ik toen nog maar 6 jaar. Ik herinner me dat we een vriendengroepje regelmatig gingen koken voor andere mensen, ook al waren we nog heel erg jong. Dat vond ik altijd geweldig.

Hoe vaak kook je nu?

Best wel vaak! Na een wedstrijd vind ik het leuk om naar de keuken te gaan en om iets te maken. Ik ben een voetballer, dus mijn voeding is heel belangrijk.

Waarom vind je het zo leuk om te koken?

Het mooie aan koken is dat je er zo creatief mee kan zijn en kan gewoon kan doen wat je zelf wil. Ik vind het bijvoorbeeld geweldig om allerlei soorten ingrediënten en smaken te mengen.

Shane: “Het mooie aan koken is dat je er zo creatief mee kan zijn en kan gewoon kan doen wat je zelf wil.”

Wat is jouw leukste herinnering aan eten?

Dat moet een kerstdiner zijn waarbij ik samen met mijn broer ging koken voor mijn moeder en mijn vader. Dat feest vond toen plaats in een grote molen, dat maakte het extra bijzonder.

Vind je dat meer kinderen van jouw leeftijd zouden moeten koken?

Ja dat vind ik zeker! Koken is zo leuk omdat je mensen blij kunt maken met wat je maakt, zowel vrienden als familie. Daarom vind ik dat veel meer kinderen van mijn leeftijd het zouden moeten proberen, je kunt er zo veel plezier aan beleven.

Hoe kunnen ouders meer stimuleren dat hun kinderen koken?

Ik denk dat ouders kinderen vooral stap voor stap dingen moeten laten proberen in de keuken, zoals dingetjes laten snijden enzo. Dat hebben mijn ouders ook altijd met mij gedaan.

Shane: “Ik denk dat ouders kinderen vooral stap voor stap dingen moeten laten proberen in de keuken, zoals dingetjes laten snijden enzo. Dat hebben mijn ouders ook altijd met mij gedaan.”

Wat is je favoriete recept uit het boek?

Dat zijn de vega fajitas! Fajitas worden normaal gezien gemaakt met veel vlees, maar in mijn boek is het recept helemaal vegetarisch. Het leuke eraan is ook dat je er allerlei groenten in kan verwerken en er allerlei soorten smaken en sauzen in kunt combineren.

Wat voor gerechten eet je graag voor of na het sporten?

Voor het sporten vind ik het wel lekker om pasta te eten, met rode saus of pesto bijvoorbeeld. Pasta bevat veel koolhydraten en dat is belangrijk voor een wedstrijd. Na een wedstrijd eet ik liever iets lichters zoals een salade.

Waarom vind je het zo leuk om recepten te delen, ook met dit boek bijvoorbeeld?

Ik vind het heel belangrijk om mensen te laten zien dat het goed is om heel veel groenten en niet te veel vlees te eten. Supermarkten liggen vol met eten uit pakjes en zakjes en dat is helemaal niet goed voor je.

Ik wil mensen graag leren hoe ze gezonder kunnen eten. En natúúrlijk mag je af en toe een stukje vlees eten, maar hou het dan liefst biologisch. Dan weet je ten minste waar het vandaan komt, dat is stukken beter dan uit een pak. Nee (lacht), ik ben geen pakjesman!

Is er iets wat je nog graag zou willen leren in de keuken?

Jazeker! Ik denk dat je altijd wel beter kan worden in de keuken. Ik denk dat ik bijvoorbeeld nog veel beter kan worden in dingen snijden. Van mijn vader kan ik leren om goed te kijken of groenten (zoals een avocado of een aubergine) goed rijp zijn alvorens ze te gebruiken. Dat probeer ik nu ook al meer te doen, want dat kan de smaak helemaal veranderen.

Voor mijn verjaardag heb ik trouwens een pastamaker gekregen. Dat ben ik nu ook volop aan het leren. Beetje bij beetje lukt dat, maar het is even wennen.

Cool, Shane!

Tot slot is Culy super benieuwd naar een aantal favorieten van Shane.

Mijn favoriete gerecht is:

Shane: pasta pesto!

Mijn favoriete ingrediënt is:

Ik zou het niet weten! Maar als ik moet kiezen: aubergine

Dit lust ik écht niet:

Ik hou echt niet van ansjovis en olijven

Mijn favoriete kookboekheld is:

Jamie Oliver! Jamie is een professionele masterchef en zijn boeken zijn heel mooi qua foto’s en kwaliteit. Ik kijk er heel vaak naar, want het eten ziet er altijd heel lekker uit.

Voor deze persoon wil ik graag een keer koken:

Ik zou voor heel veel mensen willen koken want ik wil heel veel mensen blij maken op deze manier, maar als ik moest kiezen dan zeg ik: mijn opa.

Vega met Shane

> Vega met Shane (Kosmos Uitgevers) van Shane Kluivert ligt nú in de (digitale) boekhandel voor €21,99,-

Meer toffe kookboeken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.