Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 17 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de gerechten die de wereld massaal kookte in lockdown – aldus Pinterest

Als er iets is waar we met liefde aan terugdenken, dan is het wel dat de wereld massaal aan het koken en bakken sloeg tijdens de lockdown. Want hoe ellendig die periode voor sommigen ook was, eten bood altijd troost. Maanden later heeft Pinterest op basis van de pins geanalyseerd wát de wereld dan precies kookte. Nieuwsgierig als we zijn doken we in de resultaten.

Heb jij nieuwe kook- of bakgewoontes overgehouden aan de quarantaine? Wellicht is de kans groot dat één van deze gerechten sinds de lockdown ook bij jou een vaste waarde in de keuken is geworden.

Dit kookte de wereld in lockdown

Wij vinden het zo sympathiek om te zien hoe pinners van over de hele wereld extra vlijtig gepind hebben om de lockdown toch wat draaglijker te maken. En dat deden ze zó:

1. Frankrijk

Wat een stééngoed idee hadden de Fransen toch tijdens de lockdown. Zij leken met z’n allen plots te snappen hoe lekker Shokupan is, een Japans brioche-aandoend Japans melkbrood. Misschien maakten ze er wel katsu sando mee, of besmeerden ze’t gewoon met een royale portie beurre salé.

Katsu sando: Japanse schnitzel op brood
Nancy van Batenburg voor Culy

2. Duitsland

Ook de Duitsers vulden hun quarantaine-tijd massaal op met bakprojecten. Zij pinden voornamelijk allerlei vormen van knoflookbrood, waarin je ze natuurlijk geen ongelijk kunt geven. Ons favoriete knoflookbaksel? Franse préfou: een soort plat stokbrood, besmeerd met heerlijke knoflookboter. Lockdown of niet, wij vinden het altijd een goed moment om dit recept nog eens te maken.

3. Italië

De Italianen bleven dan weer binnen de eigen landsgrenzen en vulden hun tijd op met het maken van Tarallini: ronde soepstengels uit de regio Apulië.

4. Verenigd Koninkrijk

Nederland bleek niet het enige land te zijn waar de bloem gedurende een heel erg lange tijd was uitverkocht. De Britten bedachten daar namelijk iets slims op: recepten zoeken om zelf bloem te maken… Van havervlokken bijvoorbeeld! En iets in ons zegt dat ook de eieren uitverkocht waren, want naast haverbloem pinden de Britten vooral op ‘no egg cakes’.

5. Turkije

In Turkije werd er massaal gepind op bananenbrood en granola: twee van onze favoriete dingen om zelf te maken. Ook eens proberen? Dit bananenbrood is wat ons betreft het allerlekkerste en wat granola betreft is deze granola met tahin en kardemom favoriet op de redactie.

Granola met tahin en kardemom
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

6. Spanje

Je bent een Spanjaard of je bent het niet, moeten ze in Spanje gedacht hebben. Volgens Pinterest grepen de Spanjaarden namelijk de gelegenheid aan om een nationaal (na)gerecht te bereiden: churros! En geef ze maar eens ongelijk, want zelf churros maken is een leuk werkje en het resultaat maakt je instant vrolijk, zeker in tijden van een pandemie.

7. Japan

Tof om te zien is hoe het pingedrag van de Japanners zo’n andere kant op ging dan dat van de bovengenoemde landen. Hun meest gepinde zoektermen? ‘Healthy gut’ recepten (die je spijsvertering boosten) en recepten voor gefrituurde lotuswortel. Aan dat laatste worden trouwens niet geheel toevallig een hele rits gezondheidsvoordelen toegeschreven.

8. Nieuw-Zeeland

Massaal op de bakplaat in Nieuw-Zeeland: scones! En dan met name scones met maar 3 ingrediënten, wat we ook weer snappen gegeven het beperkter budget waarop veel mensen moesten leven. Ook maken? Wij zweren bij deze scones met pecannoten, chocolade en cranberry’s.

Kerst scones
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

9. Zuid-Afrika

Tot slot lichten we Zuid-Afrika uit, een land dat met hun Bobotie, melktaart en heerlijke wijnen hóóg staat aangeschreven bij de Culy redactie. Tijdens de lockdown maakten de Zuid-Afrikanen echter een sprongetje naar India en Italië, voor respectievelijk naanbrood (zonder gist) en macaroni. Lekker!

Ook bakkriebels gekregen?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.