Redactie
Redactie Inspiratie 9 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Lotuswortel: veelzijdig en (bijna) niet te verpesten

Hoewel Aziatisch eten tegenwoordig overal te krijgen is, is de lotuswortel voor velen nog onbekend. Misschien dat je hem ooit in een soep geserveerd kreeg, of als gefrituurd krokantje. Maar waar komt het vandaan en hoe kan je het zelf bereiden?

De lotus is een bloem die op het water groeit, en komt voornamelijk voor in Azië. De wortel waar mee gekookt wordt, groeit onder de lotusbloem in het water en kan wel een meter lang worden.

De smaak van de wortel is te vergelijken met aardappel, maar is iets zoeter. De structuur is knapperig, vers maar tegelijkertijd zacht.

Gefrituurde lotuswortel bij Ku Kitchen in Amsterdam

Waar let je op bij kopen van lotuswortel?

Als je zin hebt in lotuswortel, betekent dat sowieso een tripje naar de dichtstbijzijnde toko. Daar aangekomen kies je een wortel die zwaar en stevig aanvoelt, zonder zachte of beurse plekjes.

De wortel is het beste in de herfst te verkrijgen. Buiten het seizoen is het ook voorgesneden te verkrijgen in bakjes water in het koelvak van de toko, of in blik.

Hoe bereiden?

De wortel behoudt goed zijn smaak en structuur tijdens koken of bakken, er kan dus niet zo veel fout gaan tijdens de bereiding. Daar houden we van!

Door de knapperige structuur is -ie heerlijk om rauw te verwerken door salades. Maar ook meekoken in soepen en stoofgerechten of roerbakken zorgt voor de lekkerste gerechten.

Aan de slag

Als je voor een krokante structuur wil gaan is deze gefrituurde lotuswortel de perfecte manier om je gerecht mee af te maken. Ook lekker gewoon uit het knuistje.

Ben je nog op zoek naar een Aziatisch bijgerecht dan is dit recept voor een geroerbakte versie misschien iets voor jou.

Heb je iets meer tijd? Maak dan deze soep met stoofvlees. En zoals bij bijna alle groenten: weet je echt niet meer wat je er mee moet doen? Maak er dan fritters van.

Zoet

Lotuswortel wordt ook veel gebruikt in zoete gerechten. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Chinese mooncake, waarbij hij wordt gepureerd en als vulling van een klein cakeje wordt gebruikt. Erg lekker!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.