Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 23 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je kippenchips (oftewel: krokante kippenhuid)

Chefs zijn dol op kippenchips, oftewel: krokant gebakken kippenhuid. En ook bij Culy krijgen we een verliefde blik in onze ogen als we deze knapperige stukjes kippenhuid aantreffen op een gerecht. Het lijkt iets dat alleen is weggelegd voor de haute cuisine, maar: kippenchips maak je ook heel makkelijk zelf. De volgende keer dat je gebraden kip gaat maken, maak je er meteen wat stukjes krokante kippenhuid bij. Lekker verkruimeld over de nasi of op een stukje vis!

Krokante kippenhuid

Bij De Librije*** serveren ze kippenchips bij het ontbijt. Als een soort goudbruine schotsen op een goud geverfd eitje met daarin gemarineerde ananas met karamel, drop, yuzu en schuim van advocaat. De kippenchips zorgen voor een knapperige textuur, maar geven het gerechtje ook een zekere vettige hartigheid die we ook wel umami kunnen noemen.

Restaurant 212 in Amsterdam maakt op haar beurt een heel bakje van die kippenhuid, gevuld met een laagje sauce royale en een jelly van shiso. Je smaakpapillen worden overspoeld door intense kippensmaak waarna de shiso zich als een waterval uitstort over de tong en je hele mond voorziet van een coating.

Librije ontbijt

Velletje van een gebraden kip

Maar denk niet dat het maken van kippenchips alleen is voorbehouden aan luxe (sterren)restaurants. Je maakt ze namelijk heel makkelijk zelf, terwijl je toch al bezig bent met het maken van gebraden kip.

Je kunt de krokante kippenhuid op twee manieren maken: van het velletje van een nog ongebakken kip of van een reeds gebraden exemplaar. Bijvoorbeeld als je de kip gaat verwerken in een gerecht (zoals Aziatische kipsalade of enchiladas) en het vel daarbij eigenlijk niet nodig is. Kippenvel van gebraden kip bakt wél een stuk sneller krokant in de oven dan rauw kippenvel.

Salt and Pepper Crispy Chicken Skin Crisps – #bareeats #bareeatskitchen #chicken #?

37 Likes, 4 Comments – Bare Eats Kitchen (@bare_eats_kitchen) on Instagram: “Salt and Pepper Crispy Chicken Skin Crisps – #bareeats #bareeatskitchen #chicken #?”

Zo maak je zelf kippenchips

Zo ga je te werk: pel het vel voorzichtig van de (al dan niet gebraden) kip af. Je krijgt dat vel er trouwens nooit helemaal in één keer af, eerder in stukjes. Schraap met de achterkant van een mesje overtollig vet van de huid af. Leg de stukjes kippenhuid op een met bakpapier beklede bakplaat, met de vleeskant naar beneden.

Kruid het kippenvel met zout en peper, leg er nog een velletje bakpapier op en dek af met iets zwaars. Bijvoorbeeld nog een bakplaat of een braadslee. Dit voorkomt dat de kippenhuid gaat omkrullen en niet krokant bakt. Je wil ‘m zo glad mogelijk houden.

Bak in een op 175 graden voorverwarmde oven krokant. Een rauw, ongebakken kippenvel heeft daarvoor ongeveer een uur nodig, het vel van een gebraden kip slechts 20 minuten. Laat daarna afkoelen en breek de krokante kippenhuid in stukjes. Lekker om te verkruimelen over je nasi, over een stukje vis, op een gevuld eitje of zelfs tot ‘chicken salt‘ vermalen over je frietjes!

chicken salt

Meer over knapperige velletjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.