Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 17 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Hot in Australië: chicken salt (zout met gedroogde kip) op je frietje

In Australië is het razend populair: een frietje met chicken salt. Ga je naar Australië op vakantie, dan mag je niet terugkomen zonder Tim Tam-koekjes en chicken salt in je koffer. Je kunt het immers gewoon in potjes in de supermarkt vinden. Maar wat is het? En waarom zijn de Aussies er zo gek op?

Hot in Australië

‘Lezen we dat nou goed?’, dachten we toen we voor het eerst de term chicken salt voorbij zagen komen. Ja: we zagen het goed. Chicken salt. Als in: kippenzout. En dat is niet een of ander kruidenmengsel met zout voor op je kippetje.

Chicken salt is zout met gedroogde, gemalen kippenhuid. Het is rázend populair in Australië, waar je bij je frietje bijna standaard de vraag krijgt: “Wilt u hier zout of chicken salt op?”. Hetzelfde geldt voor fish & chips. Het is zelfs kant-en-klaar in zakjes en potjes te koop in Australische supermarkten.

Wat zit erin?

Wat gaat er nou precies in zo’n potje chicken salt? Hoewel er in Australië heel veel merken zijn die het goedje in een vegan variant op de markt brengen – ja echt! – gaat er in de originele versie wel degelijk kip. En zout. Meer niet. Een verse kip wordt daarvoor geroosterd, gesmoord, gedroogd en gezouten. In die volgorde.

chicken salt

Zo doen de chefs het

De chefs van Dudley’s Deli in New York deelden onlangs hun recept op de website van Lucky Peach. Ze beschrijven dat ze kippenhuid goudbruin roosteren in de oven. De kippenhuid gaat daarna 1,5 uur in kippenbouillon en wordt vervolgens een nacht gedroogd in een (droog)oven.

De volgende dag is de kip klaar om te zouten en vermalen te worden in een keukenmachine. Er gaat daarna nog meer zout bij: alles in totaal 180 gram zout op 180 gram kippenhuid, dus fifty-fifty. Tot slot mengen ze het met uienpoeder, knoflookpoeder, peper en poeder van paddenstoelen. Hallo umamibom!

Zo doe jij dat thuis

Een snellere manier om het thuis te maken, vind je in dit recept. Je gebruikt dan kant-en-klare gedroogde kippenbouillon in plaats van kippenhuid.

We hadden het er al over dat het zout fantastisch smaakt op je frietje. Website Epicurious heeft nog twee fantastische ideeën: breng wat aan op de rand van het glas van je Bloody Mary of strooi het over je popcorn. Het is ook lekker over eieren, kip (dubbel zoveel smaak!), aardappelen en zelfgemaakte chips…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.