Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 30 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je wilt weten over kipfilet koken (voor pulled chicken!)

We noemen kip niet voor niets het meest veelzijdige stukje vlees. Kipfilet kan je natuurlijk bakken of braden, maar kipfilet koken is ook een bereidingswijze de vaak toegepast wordt. Benieuwd hoe lang je kipfilet moet koken, en waar je allemaal op moet letten? Wij pluizen het voor je uit (pun intended).

Er zijn verschillende recepten waarbij kip koken op je to do list staat. Onze favoriet is op dit moment absoluut pulled chicken. Daar kan je een slow cooker voor gebruiken, maar je kunt de kip uiteraard ook koken in een pan water.

Kipfilet koken: de basis

Het koken van kipfilet is geen rocket science. Je vult een grote pan met water en legt de kipfilets hierin. Je kunt de kipfilet ongesneden in het water leggen, maar kunt er ook voor kiezen om het vlees door midden of in nog kleinere stukken te snijden. Dit heeft uiteindelijk effect op de totale kooktijd.

Let erop dat de kipfilet 100% gegaard is als je de stukken kip uit het kookwater haalt. Dit kan je gemakkelijk checken door ze even door midden te snijden. Als het kippenvlees volledig wit gekleurd is, kan je het eten.

Is het vlees nog een beetje rosé? Leg de kipfilet dan meteen weer terug in de pan, en kook het vlees nog een paar minuten totdat het vlees volledig wit is.

Hoe lang moet je kipfilet koken?

Hoe lang je de kipfilet moet koken, hangt af van de grootte en dikte van de kipfilet. Om je op weg te helpen hebben we een paar richtlijnen voor je:

  • Een hele kipfilet kook je in 20-25 minuten gaar.
  • Een halve kipfilet moet 15-20 minuten koken.
  • Snijd je de kipfilet in stukken van ongeveer 5 cm of kleiner? Houd dan een kooktijd van 10 minuten aan.

Wil je de kip nóg lekkerder maken? Hier vind je 5 manieren om kip op smaak te brengen.

Liever een hele kip koken?

Wil je niet alleen aan de slag met kipfilet, maar wil je een hele kip koken? Dat kan natuurlijk ook. Een kippenborst met huid en botten heeft 30 tot 60 minuten nodig om volledig gaar te koken. Dit ligt heel erg aan de dikte van de kip. Check ook hier of er geen rosé stukjes meer terug te vinden zijn.

De lekkerste soeprecepten met gekookte kip

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.