Redactie
Redactie Inspiratie 11 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Superhandig: 6 kerstgerechten om nu te maken en in te vriezen

Nu is het misschien nog rustig, maar in de week voor kerstmis zijn onze agenda’s meestal volgeboekt met dingen die moeten worden afgerond op werk, dagen vol boodschappen doen en koken. Waarom zou je alle drukte voor het laatste moment bewaren als je ook nu alvast kan beginnen? Deze 6 kerstgerechten om in te vriezen kun je nú alvast maken en in je vriezer gooien.

Alles wat je nu alvast kunt koken en bakken voor kerst, scheelt je uiteindelijk ontzettend veel tijd en werk. Daarbij is je vriezer je beste vriend. Plan alvast een lekker rustig weekendje kerstkoken voor jezelf in.

> Ook handig: 10 x kerstgerechten die je van tevoren kunt maken

6 kerstgerechten om in te vriezen

1. Brood en scones

Zelfgemaakt brood en scones kan je prima invriezen, zolang je ze maar goed verpakt en in dezelfde verpakking langzaam laat ontdooien. Schuif ze op de dag zelf nog vijf à tien minuutjes in een warme oven en je hebt heerlijk vers brood of scones.

> Maak bijvoorbeeld deze kerst scones

Kerst scones
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Vulling

De meeste vullingen voor gebraden kip, kalkoen of rollades zijn perfect om in te vriezen, dus waarom zou je dat niet doen?

> Naar recept: de perfecte gevulde kalkoen uit de oven

Gebraden kip met gember en knoflook
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Taart- of quichedeeg

Deeg is ideaal om in te vriezen, omdat het meestal toch nog even moet rusten in de koelkast vanwege de boter. Maak in één keer een grote hoeveelheid en vries het in verschillende porties in. Na het langzaam te hebben ontdooid kan je er altijd nog voor kiezen om het deeg een smaakje te geven.

> Zo maak je quichedeeg en de Quiche Flamande van sterrenchef Joris Bijdendijk

quiche met groente
Bron: Culy.nl

4. Bouillon

Bouillon is één van die dingen die (te) weinig mensen zelf maken omdat het aardig wat tijd kost om te trekken, terwijl zelfgemaakte bouillon zoveel lekkerder is. Perfect om ruim van te voren te maken dus.

Maak bijvoorbeeld deze fantastische groentebouillon of Culy’s basisrecept voor kippenbouillon. Vries de bouillon in verschillende porties in, zo heb je altijd een basis voor sauzen en soepen, helemaal zelfgemaakt.

Het menu van Escobar in Amsterdam
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Koekjes

Zeker rond kerstmis – wanneer je vaak mensen op bezoek krijgt – is het altijd fijn om een voorraad koekjesdeeg in de vriezer te hebben liggen. Dan bak je binnen no time verse koekjes. Vries het koekjesdeeg in de vorm van balletjes in, ontdooi ze kort en bak ze iets langer dan je normaal zou doen.

> Maak bijvoorbeeld deze Deense koekjes met drop en cranberry’s

Pumpkin spice cantuccini
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

6. Parfait of ijs

Van plan om zelfgemaakt ijs te serveren aan je gasten, zoals dit venkelijs? Als je dat nu alvast maakt, heb je er met Kerst geen omkijken naar. Trouwens: ook als je geen ijsmachine hebt, kun je heerlijk zacht ijs maken. Parfait is zogenaamd ‘stilstaand’ ijs op basis van room en eieren waarbij je niet hoeft te vrezen voor ijskristallen en je dus ook niet continu hoeft om te scheppen.

Ook hele fijne kerstgerechten om in te vriezen: ijstaarten natuurlijk! Deze nougatine ijstaart of deze semifreddo met Nutella zijn makkelijk te maken en zó lekker.

semifreddo met Nutella
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer kerstgerechten die je van tevoren kunt maken: