10 x kerstgerechten die je van tevoren kunt maken

Culy 18 dec 2015 Inspiratie

Daar sta je dan: het is eerste (of tweede) kerstdag, je gasten zijn zojuist gearriveerd en je hebt nog bergen werk te verzetten voor jullie daadwerkelijk aan tafel kunnen. Leuk hoor, koken, maar het liefst zit je samen met je gasten aan tafel, in plaats van op de avond zelf nog uren in de keuken te staan voor de lekkerste kerstgerechten. Wat kunnen we hier aan doen? 

“Plannen”, luidt het antwoord. Hoe simpel het ook klinkt: een goede planning kan een wezenlijk verschil maken tussen stressen en ultiem genieten. Inderdaad, je zult altijd nog de gerechten op het laatste moment moeten afmaken, garneren en serveren, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Om je een handje te helpen, maakten we een lijst met onze favoriete gerechten tijdens het kerstdiner, waarbij je het merendeel van tevoren kunt doen. Zo hoef je slechts van tafel om de gerechten af te maken en geniet je net zo erg als je gasten aan tafel.

Tot slot: al deze gerechten kun je goed maken voor een grote groep. Ideaal!

1. Het ultieme borrelbrood met kaas

Dit brood is dé tip om te serveren als borrelhap. Je kunt het namelijk al een dag van tevoren vullen (alleen nog op de dag zelf afbakken), het staat geweldig en elke liefhebbers van kaas vindt het lekker.

Borrelbrood

2. Soep

Bijna alle soorten soep kun je ruim van tevoren maken. Kijk hier voor ons overzicht met favoriete soepjes om je kerstdiner mee te beginnen.

Soep4

3. Caprese maar dan anders

Heerlijk als amuse of als voorgerecht is onze variant op de klassieke caprese. Bij dit gerecht maak je eerst een mozzarellamousse die een paar uurtjes (mag ook gerust een dag zijn) moet opstijven in de koelkast. Snijd de tomaat een paar uur voor je diner van start gaat in blokjes en garneer met (homemade) basilicumolie.

mozzarella stock

4. Puree

Of je ‘m nu maakt van aardappels, knolselderij of bloemkool: puree is hét gerecht dat je van tevoren kunt maken. En doe dat ook vooral. Schep de puree in een ovenschaal en bewaar tot de avond in kwestie in de koelkast. Vervolgens hoef je hem alleen nog maar op te warmen in de oven en klaar ben je.

Tip: top voordat de schaal de oven in gaat de puree met een mengsel van broodkruim en (Parmezaanse) kaas voor een knapperig korstje.

493207505

5. Cranberrysaus

Serveer je een klassiek kerstdiner? Dan mag cranberrysaus natuurlijk niet ontbreken. Bewaar de saus in een weckpot in de koelkast en laat een paar uur van tevoren op kamertemperatuur komen. Serveer al dan niet warm.

Cranberry saus stock2

6. Geroosterde groenten

Geroosterde groenten zijn een ideaal bijgerecht omdat eigenlijk iedereen er wel van houdt en je los kunt gaan met kleuren, structuren en smaken. Maak een mix en rooster in de ochtend totdat ze bijna gaar zijn. Bewaar in een ovenbestendige schaal en piep twintig minuutjes voor aanvang van het diner op in de oven.

geroosterde groenten wortels stock

7. Een hele kalkoen of kip

Hoewel we niet zouden aanraden om een hele kalkoen of kip al een dag eerder te bereiden, hoef je er na het vullen en op smaak brengen vrij weinig nog aan te doen. Ideaal dus aangezien je tijdens de bereidingstijd niet in de keuken hoeft te staan. Houd rekening met de exacte gaartijd en het eventueel nog laten rusten op kamertemperatuur.

Kip kalkoen stock

8. Chocolade pot de crème

Misschien heb je ze al voorbij zien komen in ons kerstmenu van vorig jaar, en anders laten we je graag kennis maken met de hemel in een bakje. Deze goddelijke toetjes met chocolade en room kun je uren of zelfs dagen eerder maken, en als garnering hoef je alleen wat slagroom op te kloppen en chocolade te raspen.

pot de creme

9. Panna cotta met vanille en caramelsaus

Ons lievelingsrecept als het neerkomt op panna cotta. Volg de stappen en hoeveelheden exact en je weet zeker dat je toetje lukt.

pannacotta

10. Kerst trifle

Tot slot een typisch kerstdessert: trifle. Deze variant maakte Rudolph van Veen van 24Kitchen met banketbakkersroom en rood fruit.

Trifle stock

Nog meer heerlijke kerstgerechten voor het kerstdiner:

Reageer op artikel:
10 x kerstgerechten die je van tevoren kunt maken
Sluiten