Dit 5-gangen kerstmenu maak je al een dag van tevoren

Culy 14 dec 2017 Inspiratie

Koken is leuk, maar het moet niet ten koste van de gezelligheid tijdens kerst gaan. Daarom: maak dit 5-gangen kerstmenu van tevoren klaar en je voegt je fluitend met een glaasje champagne in je hand bij je gasten.

Het menu bestaat uit de volgende gerechten:

– Arancini (risottoballetjes)

– Pompoenravioli met salieboter

– Caprese met een twist

– Hertenstoof met knolselderij en appel-cranberrycompote

Cheesecake mousse met salted caramel en popcorn

Let wel: een paar dingetjes zul je op de dag zelf nog moeten doen, maar in principe kun je de meerderheid ruim een dag van tevoren maken. Veel kookplezier!

Amuse – Arancini (risottoballetjes)

Arancini zijn een soort bitterballen, maar dan gevuld met risotto. Ongenadig lekker.

Maak hiervoor een portie basic risotto, eventueel met wat doperwtjes erdoor. Breng op smaak met vers gemalen peper, Parmezaanse kaas en misschien zelfs wat truffeltapenade. Laat de rijst volledig afkoelen.

Rol van de rijst balletjes ter grootte van een golfbal en rol door wat maïsbloem (te koop bij de meeste supermarkten). Kluts vervolgens een ei los, rol hier de balletjes door en tot slot ook door een bakje met (zelfgemaakt) paneermeel.

Bewaar de ongebakken balletjes in de koelkast en frituur vijf minuutjes voor het serveren. Serveer op een schaal met prikkertjes en eventueel met een glaasje prosecco. Je gasten zullen meteen smachten naar de rest van het menu.

Tip: vul ze eventueel met een klein blokje mozzarella en serveer met een pittige tomatendip of -saus.

arancini kerstmenu van tevoren maken

Voorgerecht – Pompoenravioli met salieboter

Wie is er níet gek op pasta? Altijd lekker en zelfs fijn voor de vegetariërs onder je gasten.

Zelf verse pasta maken kost wat tijd, maar je kunt ook kant-en-klare (reeds ontdooide) wontonvellen van de toko gebruiken. Voor de vulling meng je pompoen met Parmezaanse kaas. De blokjes pompoen rooster je eerst in de oven. En de salieboter? Roomboter laten smelten, salie toevoegen en klaar ben je.

Verse, zelfgemaakte ravioli kun je afgedekt ongeveer 24 uur in de koelkast bewaren. De volgende dag hoef je het dan alleen nog maar een minuut of vier te koken en te serveren met de salieboter.

Serveer per persoon ongeveer drie stuks van de pompoenravioli op een klein bordje en maak af met een blaadje salie.

pompoenravioli

Tussengerecht – Caprese met een twist

Caprese is en blijft een klassieker, maar wordt een stuk feestelijker als je het in een andere vorm maakt en serveert in een glaasje. Mix hiervoor twee bollen buffelmozzarella met 250 milliliter slagroom in een blender of met een staafmixer.

Giet de mozzarellacrème in glaasjes en zet in de koelkast. Snijd rijpe tomaten in fijne blokjes en kruid met peper en zout (of pureer ze net als de mozzarella), leg op de dag zelf een laagje tomaat op de mozzarella. Maak af met basilicumcress en een paar druppels basilicum-olie.

Hoofdgerecht – Hertenstoof met knolselderij en appel-cranberrycompote

Het hoofdgerecht is vaak de klapper van het menu, en daarom gaan we dit jaar voor een prachtige wildstoof van hertenvlees. Klik hier voor het volledige recept.

hert

Nagerecht – cheesecake mousse met salted caramel en popcorn

Dit dessert combineert drie van de beste dingen in het leven: cheesecake, salted caramel en popcorn. Enorm makkelijk te maken én het moet drie uur opstijven in de koelkast. Daarmee is het een ideaal recept om de dag van tevoren al te maken.

Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken, koop de salted caramel dan kant-en-klaar, bij delicatessenwinkels als STACH of Dille & Kamille. Schep de karamel pas op de cheesecake mousse als je het dessert gaat opdienen. En bestrooi tot slot met de popcorn en nog wat zeezout.

Klik hier voor ons recept.

cheesecake mousse salted caramel

Meer ideeën voor je kerstmenu:

Reageer op artikel:
Dit 5-gangen kerstmenu maak je al een dag van tevoren
Sluiten