Hét basisrecept voor homemade hartig deeg (+ 10 variaties!)

Denk je nog steeds dat zelf hartig deeg maken moeilijk en vooral bewerkelijk is? Wrong. Als je precies de beschrijving volgt heb je binnen een mum van tijd het allerlekkerste deeg wat er bestaat en het is nog een stuk goedkoper ook. Wij geven ons ultieme basisrecept voor hartig korstdeeg (lekker knapperig) weg dat goed matcht met al je hartige gerechten, zoals bijvoorbeeld quiches.

Zeef de bloem in een grote kom en doe er een snuf zeezout bij. Roer door elkaar en voeg de boter er in kleine blokjes aan toe. Knijp als het ware de boter door de bloem met je vingertoppen tot het eruit ziet als grof broodkruim.

Voeg vervolgens het geklutste ei toe en het koude water, kneed het geheel (met koude handen) tot je een soepel deeg hebt. Doe dit bijvoorbeeld op het aanrecht, waar je eerst wat bloem over verstuifd hebt. Wikkel het deeg vervolgens in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Vet een quichevorm in met boter of olie en bestrooi heel dun met paneermeel.

Leg het deeg voorzichtig in de quichevorm en druk het goed tegen de randen aan. Prik gaatjes in de bodem en bak de bodem eventueel blind. Leg de vulling in de quiche en volg verder het recept van je favoriete quiche of hartige taart.

Bak het deeg of de gehele taart in een op 180 graden voorverwarmde oven in 25-45 minuten gaar, dit is sterk afhankelijk van welke ingrediënten je gebruikt en of je het van tevoren blind bakt. Dit laatste raden we je zeker aan omdat er anders een kans bestaat dat het deeg niet goed gaar wordt en het vocht uit de vulling opzuigt.

10 x variatie:

– Voeg 75 gram Parmezaanse kaas toe

– Voeg 2 eetlepels gedroogde kruiden zoals rozemarijn, tijm of oregano toe

– Vervang de boter voor een gelijke hoeveelheid olijfolie van goede kwaliteit

– Voeg 2 eetlepels geroosterd sesamzaad toe

– Voeg  50 gram geroosterde havervlokken toe

– Vervang de bloem voor speltmeel (let op: de smaak wordt dan uiteraard wel heel anders!)

– Voor een gezondere versie vervang je de bloem voor volkoren meel

– Vervang 50 gram van de bloem voor 50 gram paneelmeel

– Voor een glutenvrije versie: vervang de bloem voor 50 gram maismeel, 50 gram aardappelmeel en 25 gram maiszetmeel

– Voor een skinny variant vervang je 30 gram boter voor 30 ml sojamelk