Redactie
Redactie Diner 19 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy’s basics: kippenbouillon

Als er iets onmisbaar in je keukenkastje is, zijn het bouillonblokjes wel. Ze zijn er altijd en je kan ze ook altijd gebruiken. Of het nu gaat om het maken van een fijne risotto, of het opfleuren van je pasta, bruikbaar is het altijd. Dus waarom zou je het niet zelf maken?

Dit recept komt uit het boek Heston Blumenthal Thuis van ***Heston Blumenthal en is goed voor ongeveer twee liter kippenbouillon.

Doe de kippenvleugels in een grote pan en bedek ze met koud water. Breng het geheel aan de kook en schuim het oppervlak af. Wacht tot het water kookt, haal de pan van het vuur en giet de kippenvleugels af. Spoel ze af onder de koude kraan om het resterende schuim te verwijderen.

Doe de kippenvleugels in een pan, voeg twee liter koud water toe en breng het geheel aan de kook. Schuim zo nodig het oppervlak af. Doe het deksel op de pan en breng hem op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel minstens vier uur borrelen (een hele nacht mag ook).

Haal de pan van het vuur en laat hem volledig afkoelen voor je het deksel eraf haalt. Voeg de groenten en knoflook toe en doe het deksel weer op de pan. Breng hem op hoog vuur onder druk en laat het mengsel op laag vuur nog twee uur koken.

Haal de pan weer van het vuur en laat hem volledig afkoelen voor je het deksel eraf haalt. Voeg de kruiden en peperkorrels toe en laat deze 30 minuten intrekken. Giet de bouillon door een met twee lagen nat kaasdoek bedekte zeef. Zet hem een nacht in de koelkast. Schraap het vet van de bouillon voor je hem gebruikt of invriest.

Is twee liter te veel of heb je het nog niet nodig? Vries het dan in, in kleine porties in bijvoorbeeld een muffintray of ijsblokjesvorm. Op deze manier heb je altijd een portie bouillon voor handen, zonder altijd zo veel te moeten gebruiken.

Wil je liever een fond maken en deze bewaren voor een volgende keer? Kook dan de bouillon in tot er een derde van overblijft. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.