Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 4 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Kantonees eten is populairder dan ooit: dit zijn de plekken waar je moet zijn

Kantonees eten is hot! Dat bedoelen we overigens niet letterlijk. Het lijkt namelijk wel alsof de plekken waar je kunt genieten van deze Chinese keuken als paddenstoelen uit de grond schieten.

Wat is Kantonees eten?

De Kantonese keuken komt uit de provincie Guangdong in China. Het typische eten is voornamelijk afkomstig uit de provinciehoofdstad Guangzhou (Kanton) en de gebieden daar omheen, waaronder Hongkong en Macau.

We zeiden het eerder: de Kantonese keuken is hot, maar zeker niet spicy. De keuken staat namelijk bekend om zijn verfrissende gerechten met zoete sauzen die rijkelijk vloeien. De keuken van Guangdong wordt bestempeld als elegant door de hoogstaande snij- en kooktechnieken.

Hoisin
Bron: Katherine via Adobe Stock

Kantonese sauzen

De sauzen van de Kantonese keuken hebben allemaal hun eigen karakter en variëren tussen zoet, zuur en zout. De veelzijdigheid werd in de vorige eeuw al geroemd en vloeide uit tot beroemde sauzen als zwarte bonensaus, hoisin, oestersaus en pruimensaus.

Naast de sauzen staat de keuken bekend om haar gedroogde producten zoals gedroogde paddenstoelen, coquilles en varkensvlees. Grote bekende gerechten zijn congee, gestoomd ei en zoet/zuur varkensvlees.

Kantonees eten
Bron: uckyo via Adobe Stock

Waar kun je het eten?

Kantonees eten kun je op veel plekken in Nederland. Dit zijn de plekken waar je absoluut naartoe wil als je de authentieke keuken wil proeven:

Café Wu Amsterdam

Café Wu van chef Timo de Beurs is nog niet bijster lang open, maar wordt al helemaal de hemel in geprezen. En terecht als je het ons vraagt! In dit restaurant wordt gekookt als een moderne bistro. De keuken benadert de Chinese keuken met respect en zet dat door in het menu.

Café Wu
Dapperstraat 1, 1093 BK Amsterdam

Oriental City

Oriental City bestaat al ruim 50 jaar en draagt naar eigen zeggen het culturele erfgoed van de Kantonese keuken in Nederland uit. De chef heeft zijn hele leven gewijd aan het bieden van een podium aan de Kantonese keuken in Nederland. Oriental City serveert de klassieke keuken, maar durft tegelijkertijd ook te vernieuwen.

Oriental City
Oudezijds Voorburgwal 177-179, 1012 EV Amsterdam

Kantonees restaurant East

In Barneveld zit sinds jaar en dag Kantonees restaurant East. Het restaurant serveert veel visgerechten, maar heeft ook een ruim aanbod in vlees en groentes. De eigenaren komen allemaal uit de regio van Guangzhou.

Kantonees restaurant East
Rijksweg 85, 3784 LV Terschuur

Tai-wu Rotterdam

Voor Rotterdammers – en omstreken – is Tai-Wu een begrip. Al ruim een kwart eeuw kun je hier terecht voor Kantonese klassiekers gemaakt van verse producten met veel kleur en contrasterende smaken.

Chinees Cantonees restaurant Tai Wu
Mauritsweg 24-26, 3012 JR Rotterdam

Nam Kee Amsterdam

Sinds 1981 is Nam Kee te vinden in de hoofdstad. Het restaurant serveert steevast één en hetzelfde menu, zonder concessies. Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als het originele als een zonnetje rijdt?

Nam Kee
Zeedijk 111-113, 1012 AV Amsterdam & Geldersekade 117, 1011 EN Amsterdam

Tai Soen Utrecht

Tai Soen serveert sinds 1974 allerlei gerechten uit de Kantonese keuken. Van dim sum tot geroosterde eend en van barbecuegerechten tot cha sieuw: Tai Soen heeft het allemaal.

Tai Soen
Godebaldkwartier 275, 3511 DR Utrecht

Meer wereldkeukens:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.