Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 21 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Ohitashi: een lekker Japans bijgerecht van spinazie

Bij Culy zijn we gek op verse spinazie. Het gerecht ohitashi is een tof Japans bijgerecht van spinazie, dat ideaal is om te serveren bij rijst, kip of Aziatische maaltijden. Het is vooral de goma-ae, oftewel de sesamdressing, die deze spinazie zo lekker maakt.

Die dressing!

Ohitashi is een bekende, traditionele Japanse bereidingswijze voor spinazie. Overigens wordt het ook wel oshitashi genoemd (dus met een s ertussen).

De spinazie wordt kort geblancheerd en het vocht wordt eruit geknepen. Daarna gaat er goma-ae overheen: een lekkere sesamdressing.

Het gerechtje wordt koud gegeten. Stiekem lijkt ohitashi dus best veel op een salade. Handig: je kunt het ruim van tevoren klaarmaken.

ohitashi spinazie

Geroosterde sesam

Die dressing maak je door sesamzaadjes te roosteren in en pan en ze daarna te kneuzen terwijl ze nog warm zijn. Zo komen de oliën en aroma’s vrij. De sesamzaadjes worden daarna aangemaakt met een mengsel van bijvoorbeeld sojasaus, mirin (rijstwijn) en suiker. En eventueel nog een scheutje sesamolie om de smaak van de sesam te versterken.

Andere bereidingswijzen, zoals dit recept van Dean & Deluca, schrijven voor om dashi te gebruiken en de groente daarin 3 tot 6 uur te laten marineren. Als je de tijd hebt: lijkt ons zalig!

Ohitashi met andere groenten

Ohitashi is ook lekker om met andere groene groenten te doen, zoals in dit recept van Food52. Zij gebruiken kool en voegen zelfs nog andere smaakmakers toe aan de dressing, zoals verse gember, sriracha en bonito vlokken als topping.

Restaurant Cortenaer in Den Haag maakt snijbiet ohitashi: ook een idee! Of gebruik waterkers, raapstelen, postelein of boerenkool (de grote bladeren). Je kunt de dressing zelfs over wat (gekookte) broccoli druppelen…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.