Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 31 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de lekkerste Japanse restaurants in Amsterdam (van sushi tot ramen)

De Japanse keuken is veelzijdig, vraagt om ingrediënten van de hoogste kwaliteit én is vaak bewerkelijk. Ook de Japanse keuken: een van de interessantste en meest betoverende die er is. Dus betrap je ons er regelmatig op dat we het culinaire nest verlaten om ons Japanse heil buiten de deur te zoeken. Dit vinden we de lekkerste Japanse restaurants in Amsterdam.

En daar zit voor iedereen – en voor elk budget – wel wat tussen.

Bij deze onvergetelijke Japanse restaurants in Amsterdam eet je lekker en zit je fijn

Van izakaya tot afhaal-sushi: zo veel verschillende stijlen als de Japanse keuken kent, zo veel Japanse adressen om het te nuttigen kent onze hoofdstad. We hebben er een handvol voor je uitgekozen, maakt het iets makkelijker kiezen.

Kyō

Gaan Japanners buiten de deur eten, dan gebeurt dit hoofdzakelijk in izakaya’s: eetcafé’s waar gegeten en van origine voornamelijk door zakenlui gedronken wordt. Bij Kyō vlakbij de Nieuwmarkt – een van de weinige izakaya’s in de hoofdstad – kun je terecht voor alles wat troost biedt: een knusse cafésetting, hartverwarmende gerechtjes (van gyoza’s tot yakitori en van sashimi tot udon noodles) en een kaart met tientallen sake’s.

Koningsstraat 29

Umeno

Het oudste Japanse restaurant van de hoofdstad serveert misschien ook wel meteen het beste Japanse eten dat Amsterdam te bieden heeft. Umeno in de Rivierenbuurt bestaat al sinds 1978, maar verwierf een nieuwe golf van bekendheid door lovende recensies in de media, zoals deze 9,5 van Mara Grimm in Het Parool. Chef Atsu kookt traditioneel minimalistisch Japans en gebruikt daar geraffineerde technieken en de allerbeste ingrediënten voor. Reserveringen gaan alleen via WhatsApp.

Agamemnonstraat 27

Hakata Senpachi

Nog een klassieker waarbij we hopen dat deze nooit zal verdwijnen: Hakata Senpachi, wederom een Japanse izakaya, al zo’n 25 jaar gerund door een familie. Het eetcafé is gespecialiseerd in yakitori en brengt – net als Kyo – een sombere dag instant tot een succesvol einde. Probeer vooral enkele yakitori en ga – indien je vlees of gevogelte wil eten – dan eens voor een onverwachter deel van het dier, zoals kippenhuid of kippenhartjes.

Wielingenstraat 16

Ken Sushi

Geen lijst met beste Japanse restaurants in Amsterdam zonder een een omakase sushi menu. Bij Ken Sushi zit je aan een lange bar en kijk je sushichef Ken op z’n kundige vingers. Dat deed je voorheen met maximaal 9 anderen, inmiddels is Ken Sushi verhuist naar een nieuwe locatie met ruimte voor meer gasten. Wat volgt is een menu met tussen de 20 en 30 happen en een ervaring die je niet snel meer zal vergeten.

Hebben we het over omakase, dan is Shigure ook zeker een vermelding waard. In hetzelfde pand als waar Sushi Fanatics huist (dé plek voor de lekkerste relatief betaalbare afhaal-sushi).

Geldersekade 19

Fuku ramen

Jakub Karczewski begon tijdens de pandemie met take-away ramen in restaurant De Kas, volgde meerdere succesvolle pop-ups bij onder meer 4850 en Public Space en opende in 2023 een permanente locatie in Watergraafsmeer. De voormalig souschef van De Kas deed ervaring op in Japan om het van de echte meesters te leren: inmiddels mogen we aanschuiven voor een tasting menu (inclusief ramen) en in het weekend voor à la carte gerechten.

Ingogostraat 14A

Meer over de Japanse keuken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.