Redactie
Redactie Inspiratie 20 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Leer zelf je favoriete Surinaamse gerechten bereiden met SuriMAM Cooking

Saotosoep, bara’s en roti: gerechten uit Suriname die ook in Nederland erg geliefd zijn. Je kunt bij iedere toko eigenlijk wel heerlijk Surinaamse hapjes scoren, maar met het nieuwe kookboek van de SuriMAMs kun je deze helemaal zelf maken en leer je Surinaams koken als de beste.

SuriMAM Cooking telt 70 authentieke gerechten uit Suriname met een eigentijdse twist. Het boek is geschreven door de zusjes Moreen, Aretha, en Martha Waal. Wij spraken Moreen Waal over de belangrijkste kooktips die in hun tweede kookboek staan.

Wat is de belangrijkste kooktip die we uit het boek kunnen halen?
Onze belangrijkste kooktip is dat alles schoon moet zijn, maar ook dat je bewust om moet gaan met eten. Dat je niet meer ingrediënten gebruikt dan hetgeen dat je nodig hebt.

In Suriname leren we op jonge leeftijd over zogeheten spijswetten. Dit zijn regels die we van onze moeders meekrijgen over eten. Een van die regels is dat we de kip wassen met water, zout en azijn. Je ziet dat het vuil er dan afkomt.

Het boek staat vol groentes is dit belangrijk in Surinaamse keuken?
Groentes hebben een belangrijke taak in onze ogen. Je kunt een aspirine innemen als je je niet lekker voelt, maar je kunt ook groente eten. Het eten van de juiste groenten zoals spinazie en sopropo geven je lichaam een boost.

Hindoestaanse bara's op een bord
SuriMAM

Zijn de groentes die in het boek staan overal verkrijgbaar?
Veel is gewoon te vinden in de Albert Heijn, maar ook op de markt. Ga vooral een keertje naar de markt, want daar liggen vaak andere soort groentes dan in de winkel. Probeer zeker ook een beetje te variëren met groentes door bijvoorbeeld aardappelen een keer te vervangen door bakbananen.

In hoeverre verschilt dit boek van jullie eerste boek?
Er staan veel “nieuwe” groentes in het boek die een goede aanvulling zijn op de groentes die voornamelijk gegeten worden in Nederland. Het zijn groentes die hier minder bekend zijn, maar nu wel veel makkelijker te verkrijgen zijn, zoals sopropo en klaroen. Eerst waren ze bijvoorbeeld alleen maar in blik verkrijgbaar en nu staan ze vaak vers in de supermarkt en op de markt.

“Probeer zeker ook een beetje te variëren met groentes door bijvoorbeeld aardappelen een keer te vervangen door bakbananen.”

Het viel ons op dat er veel vegetarische gerechten in het boek staan, waarom is dat?
Eigenlijk kun je alle Surinaamse gerechten bereiden zonder vlees. In het boek komen verschillende recepten van verschillende culturen in Suriname aan bod, waaronder de Hindoestanen. Een groep die voornamelijk vegetarisch eet. Daarnaast vinden wij het zelf ook lekker.

Welk recept raden jullie iedereen aan om te proberen en waarom?
De klaroentaart! Dat is een soort quiche gemaakt van klaroen, een groente die lijkt op spinazie en ijzerrijk is. Het fijne aan dit recept is dat het erg lekker is, vol vitamines zit en makkelijk te maken is. Maar ook de kabeljauw met kokosmelk en aubergine is een aanrader.

vegetarische saotosoep
SuriMAM

Welke kruid kan niet ontbreken in de Surinaamse Keuken?
De Surinaamse selderij, deze lijkt op bleekselderij, maar heeft een specifiekere smaak. Het is aromatischer en dieper van smaak. Erg lekker om groentes mee te kruiden, maar ook door de gehakt.

Zijn het moeilijk te bereiden gerechten?
Nee, het meeste is in een half uur gemaakt en sommige recepten zelfs korter. Natuurlijk zitten er ook uitgebreide recepten tussen die je in het weekend kunt maken als je meer tijd hebt om in de keuken te staan.

Welke gerechten doen het erg goed bij kinderen?
Er staan een hoop zoete gerechten in het boek die het erg goed doen bij kinderen. Ook de Hindoestaanse kikkererwten met botervis is favoriet bij de kleinste.  

SuriMAM Cooking van Moreen, Aretha, en Martha Waal (uitgeverij Luitingh-Sijthoff) ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 euro.

Heerlijke Surinaamse gerechten uit SuriMAM Cooking

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.