De lekkerste Hindoestaanse bara’s maak je helemaal zelf

Deze bara’s uit de Surinaamse/Hindoestaanse keuken moet je een keer geprobeerd hebben. Je moet er wel even voor in de keuken staan, maar dat is het meer dan waard. En de SuriMAMs hebben het recept voor de allerlekkerste Hindoestaanse bara’s! Het recept komt uit hun nieuwe kookboek en wij mogen het recept met je delen.

“De bara is oorspronkelijk een Surinaamse snack. Toch zeggen Surinamers vaak dat je een echt lekkere bara het beste door een Hindoestaan kunt laten maken. Maar gelukkig hebben we door het te blijven proberen steeds betere kunnen maken. Bara’s kun je eigenlijk bij iedere toko kopen, maar zelf maken is toch altijd lekkerder.

Het is even werk, maar oefening baart kunst! Bara’s worden gemaakt van gekruid deeg dat wordt gefrituurd. Het deeg wordt gemaakt van tajerbladeren en urdimeel, meel van kleine donkergroene mungboontjes. Tegenwoordig kun je bara’s ook veel op festivals vinden. Wij maken voor onze mannen ook de belegde variant met stukjes gebakken ketjapkip met paksoi of kousenband.”

Hindoestaanse bara's op een bord

Zo maak je Hindoestaanse bara’s

Pel en pureer de knoflook samen met de Madame Jeanette in de keukenmachine of gebruik een vijzel. Snijd de tajerbladeren (of spinazie) heel fijn. Gebruik je diepvriesspinazie? Laat die dan eerst ontdooien en uitlekken. Doe het komijnzaad in een droge koekenpan en rooster het bruin voor de smaak (pas op dat het niet verbrandt, het kan hard gaan).

Doe het meel, kerriepoeder, de gemalen erwten, het komijnzaad en het zout in een kom en meng goed. Doe de gepureerde knoflook, peper en het fijngesneden tajerblad (of de spinazie) erbij. Voeg al roerend het water toe en kneed het mengsel tot een zacht, luchtig en plakkerig deeg dat stevig aanvoelt. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg minimaal 2 uur rijzen (liever een hele nacht) op een tochtvrije, warme plek.

Voeg na het rijzen de zonnebloemolie toe en kneed die door het deeg. Maak je handen vochtig en vorm 10 tot 12 balletjes (zo groot als een groot 1 ei) van het deeg. Druk ze plat met je handen tot ze een doorsnee van ongeveer 10 centimeter hebben. Maak in het midden een gat door je vinger erdoor te steken. Verhit de frituurpan (of diepe pan) tot de olie heet is.

Frituur de bara’s (eventueel in porties) enkele minuten aan beide kanten tot ze mooi goudbruin zijn. Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier voordat je serveert. Serveer ze samen met wat mango- of birambichutney.

Tip:  in plaats van je handen met water te bevochtigen, kun je je handen ook insmeren met olie.

Cover boek SuriMAM

SuriMAM Cooking van Moreen, Aretha, en Martha Waal (uitgeverij Luitingh-Sijthoff) ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 euro.

Meer van de Zuid- en Midden Amerikaanse keuken

Voor 4-8 personen (10-12 stuks):

  • 6 tenen knoflook
  • 1 Madame Jeanette
  • 250 gram tajerbladeren of gewone
  • (Diepvries)spinazie
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram urdimeel
  • 2 eetlepels kerriepoeder (masala)
  • 200 gram fijngemalen gele erwten
  • 1 theelepel zout
  • 500 milliliter lauwwarm water
  • 1 eetlepel zonnebloemolie Z
  • Mango of birambichutney (naar smaak)

Extra nodig

  • Keukenmachine of vijzel
  • Plasticfolie
  • Frituurpan of diepe (wok)pan met 1 liter zonnebloemolie
Reageer op artikel:
De lekkerste Hindoestaanse bara’s maak je helemaal zelf
Sluiten