Redactie
Redactie Inspiratie 12 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

10 x tropisch genieten op z’n Surinaams

Veel van de overheerlijke Surinaamse gerechten zijn ook hier in Nederland te eten. Een broodje pom, portie bakkeljauw of genieten van een lekkere roti. Maar er zijn ook Surinaamse gerechten die bij ons wat minder bekend zijn.

In Suriname zijn vooral eenpansgerechten populair; vis en vlees worden vaak in hetzelfde gerecht gecombineerd. Smaakmakers in de Surinaamse keuken zijn zoutvlees, bakkeljauw (gedroogde zoute vis), gedroogde garnalen en de Madame Jeanette peper. Daarnaast zijn rijst en bonen meestal een vast onderdeel voor erbij.

Hieronder lichten we tien lekkere gerechten uit.

1. Bojo
Bojo is een cake gemaakt van cassave en kokos. De cake is een beetje vochtig en heeft ook wat weg van de Indonesische sponscake.

Bron: Flickr

2. Peprewatra Kwie Kwie
Schrik niet: dit gerecht is een soep met vissenkoppen. De koppen die worden gebruikt zijn die van de Kwie-Kwie vis, een vis met harde schubben die je tijdens het eten pas verwijdert.

3. Okro Bravoe
Een maaltijdsoep gemaakt met okra. De soep wordt gegeten met rijst of Tom Tom (bananenballetjes). Ook standaard in deze soep: gedroogde vis.

Bron: Flickr

4. Tom Tom
Tom Tom zijn bananenballetjes gemaakt van bakbanaan die soms als vervanger voor rijst dienen. Meestal worden deze balletjes in maaltijdsoepen gegeten.

5. Griti Bana Supu
Dit is een stevige bananensoep waarvan de bouillon is getrokken van gedroogde vis. Verder zit hier zoutvlees en cassave in en worden van de banaan, die ook in de bouillon gekookt is, Tom Tom balletjes gemaakt.

Bron: Flickr

6. Piaz Kachumbar
Piaz Kachumbar is een pittige uiensalade met tomaat en gember. Deze salade wordt ook veel gegeten in de Indiase keuken.

7. Sopropo
Sopropo is geen gerecht maar een ingrediënt dat in de Surinaamse keuken wordt gebruikt. Het is een soort komkommer met een ietwat bittere smaak. Je vindt ze in Nederland soms bij groenteboeren, op de markt of bij de toko.

Bron: Flickr

8. Phulauri
Dit zijn gefrituurde balletjes gemaakt van gele spliterwten. Deze balletjes worden meestal gegeten als snack op feestjes.

9. Dosi
Dosi is een Surinaams toetje gemaakt met cassave, verse kokos en gember dat gebakken wordt.

10. Porchop Hasa
Ingewreven karbonaadjes met knoflook, gestoofd in een rode saus. De saus wordt gemaakt met tomaat, paprika, piccalilly en veel kruiden.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.