Van bakbananen tot rum: de lekkerste gerechten uit Puerto Rico

De Puerto Ricaanse keuken is er eentje om in de gaten te houden. Veel van deze gerechten worden ook gegeten in New York, waar een grote populatie Puerto Ricanen woont. Van zoet tot hartig: dit zijn dé gerechten uit Puerto Rico die je moet kennen.

Sopa de mondongo

Mondongo is een soort soep of stoofpot, met pens (van rund of varken) als het belangrijkste ingrediënt. De soep wordt in veel Latijns-Amerikaanse landen gegeten, maar elk land heeft weer zijn eigen versie.

Die uit Puerto Rico bevat meestal kikkererwten, aardappel, pompoen, malanga (een zoete aardappel-achtige groente), groene bakbanaan, kappertjes, olijven, cassave en verse kruiden.

? tentaciones inevitables que debes probar en #LaCasonaDeLosAbuelos, el mejor #Mondongo acompañado de arepas y natilla de #SanPedroDelRio ? . #Tachira #Turismo #Colon #SanJuanDeColon #Lobatera #Michelena #LaFria #SanCristobal #SemanaSanta #SemanaSanta2017

A post shared by Casona De Los Abuelos (@casonadelosabuelos) on

Tostones

Tostones zijn dubbelgebakken groene bakbananen. Dubbelgebakken? Ja. Want nadat je de schijfjes in een laagje olie hebt gebakken, plet je ze (bijvoorbeeld met een bord) en bak je ze nog een keer in de olie.

Omdat ze van bakbananen worden gemaakt, is dit geen zoet, maar een hartig gerecht. vandaar dat er nog wat zout en knoflookpoeder over de tostones wordt gestrooid. Je eet ze als bijgerecht of met een dipsaus.

Just in time for FRIDAY. ?

A post shared by Lindsay Ostrom (@pinchofyum) on

Coquito

Met de feestdagen proosten de Puerto Ricanen met coquito. Dit alcoholische drankje is een tropische versie van eierpunch of eggnog, met kokosmelk en witte rum. Mmmh… da’s nog eens een exotische kerst!

Milk chocolate coquito, dulce de leche & spicy white chocolate rim, sea salt ice cubes… ????? @republicadelcacao #republicadelcacao #milkchocolate #coconut #rum #coquito #sweets #sweettooth #pastry #pastryporn #pastryart #boozeporn #booze #dessert #desserts #dessertporn #pastrylife #nomnomnom #thirsty #cheflife #instachef #whitechocolate #hungry #foodie #miamifoodie #southbeach #miamibeach @qualitymeats_ #sweetandsalty

A post shared by Trew (@trewly_sweet) on

Arroz con gandules

De signatuur van de Puerto Ricaanse keuken is arroz con gandules. Letterlijk: rijst met gandules. En dat zijn dan weer een soort boontjes, die lijken op doperwten. Je eet dit het liefst met een portie pernil (geroosterd varkensvlees) ernaast. De rijst bevat verder vaak nog ham of bacon.

De rijst wordt op smaak gebracht met kippenbouillon, koriander, laurierblaadjes en sofrito. En de sofrito uit Puerto Rico is heel anders dan die uit de Italiaanse keuken. Hierin gaan koriander, ui, knoflook, aji pepers, cubanelle pepers, piquillo pepers en recao: Mexicaanse koriander.

De rijst krijgt zijn gele kleur doordat ‘ie wordt gebakken in achiote olie: olie, geïnfuseerd met annatto zaadjes (grappig weetje: annatto is een veelgebruikte kleurstof in bijvoorbeeld Britse cheddar).

I always travel hungry. I want to know what the locals eat, where the best street food is, who to talk to about that legendary hole-in-the-wall cafe with a 90-something abuela that you can't find on Google Maps. I'm never interested in what they're serving tourists for quadruple the price alongside fancy resorts. Uh uh, no, not so much. • • Maybe it's just my inner fat kid talking, but my favorite way to experience a place is by eating my way through it. I believe food is a cornerstone of cultural experience. So what better way to know a place than to learn to cook its food? • I've been a busy blanquita en la cocina. On my second day here I whipped up one of my favorite Puerto Rican dishes that I grew up eating in the Bronx, something you'd be hard pressed to find back home in upstate NY. On the island it's ubiquitous; there isn't a holiday, birthday, baby shower or open air market that exists without it. Ladies & gentlemen, I'm talking arroz con gandules. (If you've never tried this, you are missing out! #FACT: Anything made with #sofrito is delicious.) Then it was on to the tostones and that amazing garlicky aoli for dipping. Whoever came up with that sauce is my hero. Now we're waiting on the Fresh Fish Guy to come through with some mahi mahi for tacos seared in cilantro butter & served with a side of maduros. My inner fat kid is very, very excited. • What other #PuertoRican dishes should I learn to make? Maybe empanadillos? Or something with guyaba? Where my Borinquens at?! Dimelo! • • #cometelo #eattheworld #puertoricanfood

A post shared by ☾∙⌯∙ ⋙ ∙◊∙ ⋘ ∙⌯∙☽ (@bearue) on

Pernil

We noemden ‘m net al even: pernil is langzaam gegaarde varkensschouder. Traditioneel wordt de hele schouder bereid, eventueel ingesneden met een ruitjespatroon. Ze eten ‘m trouwens net zo lief op een sanduba: een sandwich.

Yes, you'll do nicely. #pernil #meat #homemade #cooktherapy #tasty #crispyskin #foodporn #castironskillet

A post shared by Katherine Rhodes (@krhodes0521) on

Arroz con Leche

Dit is een dessert: een soort rijstpudding met rum, kersen, vanille, kaneel en kruidnagel.

Por solo $1 aumenta esta #delicia a tu combo de fanesca! ? #arrozconleche #barlovento #barloventoaltamar #postre #dessert #food #foodporn #foodie #lovesweets #quitorestaurantes #restaurantesquito #ecuadorgourmet #gastronomiaecuatoriana

A post shared by Barlovento Alta Mar (@barloventoaltamar) on

Pan de Mallorca

Naast een bijzonder tof eiland, is Mallorca ook de benaming voor zachte, zoete Puerto Ricaanse broodjes. De broodjes zijn zacht en boterachtig en worden besprenkeld met poedersuiker.

#pandemallorca#mallorcanbread

A post shared by Blueberry & Lavender (@blueberrynlavender) on

Pastelón

Uit het Oosten en Noorden van Puerto Rico komt dit gerecht, dat je de Puerto Ricaanse versie van lasagne zou kunnen noemen. Want de ingrediënten zijn nagenoeg hetzelfde (gehakt, knoflook, ui, laurier, kaas, tomatensaus). Maar in plaats van lasagnebladen, gebruik je plakjes gebakken banaan. Ook bijzonder: er gaan olijven én rozijnen in.

It's bone broth Jamaican-style, with this ‘jerk’ plantain lasagna. It’s gluten-free, nutritious and delicious! • Coconut oil for cooking • 3-5 large ripe plantains • 1 medium onion, chopped • 2 cups spinach • 3 teaspoons minced garlic • 1 teaspoon Jerk spice (or to taste) • 1 teaspoon paprika • 1 teaspoon dried thyme • 2 tomatoes chopped • 1-pound ground beef/chicken (or lentils) • 1 cup sliced black olives • 2-3 green onion chopped • 1 cup Bone Brewhouse Traditional bone broth • 2-3 tablespoon parsley chopped Peel plantains and slice length-wise. Fry or bake the plantains. Set aside. Add 1-2 tbsp of coconut oil in a skillet followed by onions, garlic, Jerk seasoning, paprika, thyme, sweat for about a minute. Then add spinach and tomatoes, bring to a simmer, add ground meat and cook for about 7-10 minutes stirring frequently, add bone broth. Finally add olives, green onions, parsley, adjust to taste. Remove and set aside. Grease a lasagna pan. Line the bottom of the pan with the cooked plantain. Add the beef mixture, just like you would prepare lasagna. Alternate until both are used up. (cheese optional) Bake at 350 for 25-30 minutes. Let it cool then serve warm. #bonebrewhouse#sipdaily #slowsimmered #bonebroth #kettles #functionalfood #realfood #guthealth #immune #artisan #brothery #certifiedfacilities #pho #traditional #lemonginger #allnatural #soupit #highinprotein #collagen #whole30 #pastelon #plantain #lasagna #jerk #glutenfree #recipe

A post shared by Bone Brewhouse (@bonebrewhouse) on

Sopa De Pollo Con Mofongo

Ook de Puerto Ricanen hebben behoefte aan troostvoer: wie kan er dan ook zonder goeie ouwe kippensoep? In hun versie gaan fideo (dunne sliertjes, een soort kruising tussen vermicelli en noodles), adobo kruiden én mofongo balletjes. Die balletjes worden gemaakt van gefrituurde, gestampte bakbananen met stukjes bacon, knoflook en zout.

Stop by Coco Havana for Lunch and experience the Best Chicken Soup in Hoboken! #chickensoup #CocoHavana #HavanaMeetsHoboken #RailheadDistrict #Loco4CoCo

A post shared by Coco Havana Café And Lounge (@cocohavanahoboken) on

Limbel

Dit is een soort huisgemaakte Calippo. De populairste smaak is kokos. Die wordt gemaakt van santen, kokosmelk, gewone melk, water en vanille-extract. Alles wordt gemengd, in ijslolly-vormpjes (of gewoon in plastic bekertjes, werkt net zo goed!) gegoten en bevroren.

#cheers #limber style.. o como aquí le decimos #limbel #coco #crema with #travelpartner @mariadcgomez

A post shared by F. Cruz (@fernguli) on

Quesitos

Bij elke bakker zijn ze te vinden: quesitos. Deze langwerpige zoete broodjes worden gemaakt van een zoet, vanille-achtig bladerdeeg en gevuld met roomkaas.

El sábado está hermoso para disfrutar y compartir las delicias de la casa ? Quesitos recién salidos del horno esperando por ti ?? #quesitos #lacasadelosquesitos #panama #ciudaddelsaber #panamapacifico #sabado

A post shared by Pan & Canela Café (@panycanela) on

Jibarito

Jibarito is bedacht door een Puerto Ricaanse chef die een restaurant runt in Chicago. Hij kwam op het idee voor Jibarito nadat hij las over een Puerto Ricaanse sandwich waarbij het brood wordt vervangen door groene bakbananen. Op de sandwich gaan vlees (meestal kip of varkensvlees), kaas, sla tomaat en knoflookmayonaise.

Puerto Rico

Pique

Dit bijgerecht zou je kunnen zien als de Puerto Ricaanse hot sauce. Pepertjes en andere smaakmakers (knoflook, zwarte peper, steeltjes koriander) worden twee dagen tot twee weken ingelegd in azijn.

Het verschil? Deze hot sauce wordt niet geblend. In plaats daarvan sprenkel je de pittige azijn over je gerechten. Er gaat vaak ook fruit in pique, ananas in het bijzonder. En de peper waar meestal voor wordt gekozen is de aji caballero.

#Pique one of the hot sauces from #puertorico. We’re talking “chunks” here people – chunks of garlic, chunks of habaneros, big pieces of oregano and whole black peppercorns were floating in a sea of vinegar with sugar and water added. Mi Madre’s Pique de Puerto Rico truly is a flavorful and beautiful sauce, packaged nicely in a smart flask style bottle of 6.4 ounces.

A post shared by Anita Mokashi (@cravecookclick) on

Mojo de Ajo

Deze knoflooksaus ziet er heel anders uit dan die wij gewend zijn. Het is meer een knoflookolie. Hiervoor laat je gehakte knoflook, een eetlepel witte azijn, het sap van een halve limoen en een kopje olijfolie een kwartiertje warmen in een steelpannetje.

De knoflook mag niet bruin worden, maar zal een knoflooksmaak afgeven aan de olie. Het hoeft waarschijnlijk niet gezegd, maar deze saus is óveral lekker bij…

#MojoDeAjo #sauce #gjelina #101cookbooks

A post shared by ʀ.ɦ Nʊtʀɨtɨօռɨst & ռatʊʀօքath (@aldillogori) on

Reageer op artikel:
Van bakbananen tot rum: de lekkerste gerechten uit Puerto Rico
Sluiten