Redactie
Redactie Inspiratie 20 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Een ode aan de American pie: een krokante korst met rijke vulling

Dat wij van taart houden, zal geen verrassing voor je zijn. De Amerikaanse taart, ofwel American pie, scoort daarbij heel hoog. Door de grote hoeveelheid vulling zijn dit soort taarten heel geschikt troostvoer, vooral als je ze voor het serveren nog even opwarmt.

Maar waarin verschilt een klassieke American pie eigenlijk van andere taarten? Kenmerkend is de hoog opstaande, schuin aflopende rand van de taart, waardoor er lekker veel vulling in past. Daar heb je dus wel een speciale taartvorm voor nodig.

Verder is het deeg perfect flaky en gebakken tot het goudbruin en knapperig is. De vulling moet stevig zijn en niet de taart uitlopen als je hem aansnijdt. Twee opdrachten die uiterste aandacht vereisen, lees dus goed het recept door, mocht je zelf aan de slag gaan.

De korst

Veel recepten voor American pie vragen om een reeds klaargemaakte taartkorst. Dit komt omdat de korst een kunst apart is. In de meeste recepten worden boter en/of shortening gebruikt.

Wij gebruiken dit recept, want als het gaat om taartkorst vertrouwen wij maar wat graag op de ultieme Amerikaanse huisvrouw Martha Stewart.

De vulling

Nu wordt het pas echt leuk, want met de vulling kan je heel creatief aan de slag gaan. De meest bekende vulling is er toch wel een van fruit.

Maar je kan de taart ook vullen met custard, noten of room. En als je dan nog zin hebt, kan je er ook toefjes meringue opspuiten voor je de taart in de oven schuift.

Fruit

Als wij aan American pie denken, denken we onmiddellijk aan blueberry pie, met deze klassieke taart met blauwe bessen zit je altijd goed. Maar met een vulling van kersen of perzik maak je ons ook heel blij.

Een fruitvulling is het meest vatbaar voor het uit de taart lopen als je hem aansnijdt. Volg hier dus extra goed het recept.

Custard

De romige, zijdezachte textuur van custard kunnen wij erg moeilijk weerstaan. Als je het dan ook nog in een perfecte taartkorst giet staan we niet voor onszelf in.

Naast de klassieke custardtaart bestaan er een hoop heerlijke variaties zoals deze citroen chiffon taart of chocolade custard taart met geroosterde marshmallow. Key lime pie heeft dan wel geen klassieke taartkorst, maar mag toch niet in dit overzicht ontbreken.

Chess

De chess pie lijkt wel een klein beetje op de custard taart in de zin dat de taartkorst wordt gevuld met een heerlijk romige vulling. Bij een chess pie is dit echter een vulling op basis van ei, boter en suiker.

De crack pie van de restaurantketen Momofuku in New York is hiervan het beroemdste voorbeeld. De crack pie zou, zoals de naam al doet vermoeden, net zo verslavend zijn als crack.

Noten

De trofee voor meest bekende taart in deze categorie gaat zonder twijfel naar de pecan pie. Een mega rijke vulling, die als het goed is net niet te zoet is, in de knapperige korst vinden wij een goddelijke combinatie.

Heel veel andere Amerikaanse notentaarten bestaan er eigenlijk niet, maar wij houden zo van pecan pie dat hij toch een eigen kopje krijgt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.