Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 22 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

6 x minder bekende gerechten uit de Indiase keuken (maar oh zo lekker…)

De Indiase keuken, dat is toch die van saag paneer, tikka massala en vindaloo chicken? Dat dácht je. Wie vertrouwd is met de Indiase keuken weet dat er nog veel, véél meer is dan dat. We loodsen je daarom door 6 x geweldig lekkere gerechten uit de Indiase keuken die je minder gauw op Nederlandse menukaarten aantreft.

Onterecht weliswaar, want wat zijn ze lékker.

6 x gerechten uit de Indiase keuken die je nog niet kende

1. Kadhi Chawal

Kadhi Chawal is een soep op basis van zure yoghurt, kikkererwtenmeel en kruiden, vaak geserveerd met rijst. Kun je nagaan wat voor een troostrijk gerecht dat is? In sommige delen van India gebruiken ze pakora’s (die goddelijke uienbeignets) als topping in de soep. Geef ons zo’n soep, NU.

2. Kaju Katli

Kaju Katli zijn zoete lekkernijen op basis van cashewnoten, suiker, kardemom en ghee. Daar wordt een soort deeg van gemaakt en gebakken tot een grote koek. Die koek wordt in typische ruitvormen gesneden en omhuld met eetbaar zilver (!). Daarmee is Kaju Katli onmiskenbaar verbonden aan feestelijke gelegenheden.

3. Bhindi Ki Sabzi

Bhindi Ki Sabzi is een eenvoudig gerecht op basis van gestoofde okra en specerijen. De truc is het langzaam en rustig koken van de okra: hierdoor komen de smaken van de groente het beste tot hun recht en vermijd je een slijmerige textuur. De gekruide stukjes okra zijn een ideaal bijgerecht of – in combinatie met rijst of roti – hoofdgerecht.

4. Kushi Paniyaram

Kushi Paniyaram zijn gebakken deegballetjes op basis van rijstmeel en zwarte linzen. Soms worden ook stukjes groenten (zoals gehakte ui of groene peper) toegevoegd aan het beslag. De balletjes worden gebakken in een laagje olie, met behulp van een speciale pan (zoals bij Deense aebleskiver!). Qua textuur zijn de deegballetjes vergelijkbaar met Japanse takoyaki. Dan weet je al dat het waanzinnig lekker wordt.

5. Verkadalai Chutney

Een populaire dip om bij de Kushi Paniyaram te serveren is Verkadalai Chutney. Ofwel: pindachutney op basis van geroosterde pinda’s, kokos, chili, tamarinde en knoflook.

6. Shrikhand

Het dessert shrikhand is vergelijkbaar met hangop en wordt veelal op smaak gebracht met specerijen als saffraan en kardemom, en gegarneerd met pistache. Verder kun je er tal van ingrediënten aan toevoegen, zoals mango en wordt het ook wel geserveerd als hartig bijgerecht.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.