Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Ontdek aebleskiver: goddelijke Deense poffertjes

Wij dachten dat we in Nederland wel wat wisten over poffertjes (is ook zo…), maar de Denen weten ook wel raad met deze lekkernij! Zij maken aebleskiver: poffertjes die groter, luchtiger én knapperiger zijn dan onze Hollandse variant.

Ze ogen een beetje als een oliebol, want Deense poffertjes zijn vooral groter en ronder dan de Nederlandse. Het zijn echt balletjes, in plaats van onze platte kussentjes.

Ze zijn dan ook net zo luchtig als soesjes, maar hebben een beetje de textuur van een American pancake. Grappig: ze worden ook wel Deense pannenkoeken genoemd.

Als een echte Deen genieten van poffertjes

Aebleskiver Deense poffertjes

Gevulde poffertjes

Hun ronde vorm maakt ze ideaal om te vullen, bijvoorbeeld met appel. Dat is ook meteen waar de naam vandaan komt: aebleskiver betekent namelijk gewoon appelschijven! Ha, zo simpel kan het dus zijn. Tegenwoordig worden de deegballetjes met veel meer gevuld dan alleen appel.

In het beslag gaan bloem, eieren, suiker, bakpoeder, een snuf zout en melk, karnemelk of room. Soms gaat er nog extra boter doorheen of smaakmakers zoals geraspte citroenschil of kardemom. Om ze extra fluffy te krijgen, voegen sommige mensen er ook nog extra gist aan toe.

Waar eet je aebleskiver?

Restaurant Solvang in Californië draait helemaal om deze Deense poffertjes. Ze serveren ze hier met een flinke klodder huisgemaakte frambozenjam en poedersuiker.

In Nederland kun je ze proeven tijdens de Deense kerstmarkt in Rotterdam, van 18 t/m 20 november.

Recepten

Zelf maken? Dan heb je wel een traditionele, gietijzeren aebleskiverpan nodig (bijvoorbeeld te koop bij Oldenhof). In deze pannen kun je zeven poffertjes tegelijk maken.

Hier vind je een fijn basisrecept voor de aebleskiver. Het leukste is natuurlijk dat je je helemaal uit kunt leven met smaakmakers. Voeg bijvoorbeeld pumpkin spice toe aan je beslag, of Chinees vijfkruidenpoeder. Vul ze met banaan, blauwe bessen of ander fruit, of juist met kleine stukjes pompoen. Ook zalig: een blokje chocolade in het midden, of juist wat jam.

aebleskiver Deense poffertjes

Met de juiste topping maak je er een nog grotere traktatie van. Natuurlijk kun je er elke jam bij eten die je lekker vindt. Of besprenkel ze met wat zoute karamel. En vergeet de poedersuiker niet!

De Denen eten ze vaak met Kerst, maar we zien onszelf er ook wel een koude herfstavond mee doorkomen. Lekker met een glaasje glühwein erbij.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.